Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ξενοδοχείο «Continental» (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ), Καλαποθάκη 12 & Κομνηνών 5, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View  (2011)    

Λεπτομέρεια μπαλκονιού
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Σχέδια όψης
Πηγή :  http://www.salonikajewisharchitecture.com

Διεύθυνση : Καλαποθάκη 12 & Κομνηνών 5, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Ξενοδοχείο «Continental» (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ) 

Αρχιτεκτονική μορφή : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1925-1929 

Αρχιτέκτονας : Ζακ Μωσέ 

Περιγραφή : 
Δείγμα εκλεκτικισμού, περιλαμβάνει ισόγειο, μεσοπάτωμα και τρεις ορόφους. Παρουσιάζει απόλυτη συμμετρία στα ανοίγματα και χωρίζεται σε κάθετους άξονες. Ο κεντρικός τονίζεται με την ύπαρξη της θύρας εισόδου με καμπύλο υπέρθυρο που φέρει διακοσμητικό κλειδί αλλά και με την παρουσία του κεντρικού εξώστη που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους καθώς είναι ο μοναδικός με μπαλούστρες. Επιπλέον ο κεντρικός άξονας καταλήγει σε καμπύλο αέτωμα με barroque επιρροές. Οι κάθετοι άξονες χωρίζονται με ψευδοκίονες που καταλήγουν σε πλούσια διακοσμημένα ιωνικά επίκρανα και το επίχρισμα φέρει απομίμηση ισόδομου συστήματος. 
Η κύρια όψη του κτηρίου επί της οδού Κομνηνών οργανώνεται τριμερώς με τονισμένο τον κεντρικό κάθετο άξονα. Ως βάση του λειτουργεί η μνημειακή τοξωτή είσοδος του ξενοδοχείου προστατευμένη από το προεξέχον κεντρικό τμήμα του εξώστη του πρώτου ορόφου, στηριγμένου σε χτιστά φουρούσια και προστατευμένου από στηθαίο με κιονίσκους. Ως κορμός λειτουργεί η τριώροφη πυργοειδής προεξοχή με κεντρικό άνοιγμα σε κάθε όροφο, που επιστέφεται με καμπυλόγραμμο αέτωμα. 
Οι δυο πρώτοι όροφοι οργανώνονται ανάμεσα σε δυο περιμετρικά προεξέχοντα γείσα στο πλάτος των οποίων εντάσσονται όλοι οι εξώστες του πρώτου και του τρίτου ορόφου. Τα κάθετα διαζώματα των δυο ορόφων χωρίζονται από ψευδοκίονες με ιωνικά επίκρανα ενώ η τοιχοποιία φέρει επίχρισμα με σκοτίες. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1929, με υπ. αριθ. 888/5.7.1924 οικοδομική άδεια σε σχέδια του Ζακ Μωσέ, σε μια περιοχή με υψηλό πρεστίζ που φιλοξένησε και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες εκείνη την εποχή. Η αρχική του χρήση ήταν ξενοδοχείο με το όνομα Continental και η ίδια χρήση παραμένει μέχρι και σήμερα. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο αλλά το 1998, η απόφαση τροποποιήθηκε περιορίζοντας την διατήρηση μόνο στις όψεις του κτιρίου, με αποτέλεσμα αυτές να είναι το μοναδικό αυθεντικό κομμάτι του αρχικού κτιρίου. 
Σύμφωνα με την άδεια στο ισόγειο θα υπήρχαν καταστήματα και οι τρεις όροφοι θα χρησιμοποιούνταν ως ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τα προσχέδια, κάθε όροφος περιλάμβανε δεκατρία δωμάτια. 
Κάποια στιγμή το ξενοδοχείο άλλαξε όνομα σε «Ανδρομέδα» και λειτουργεί μέχρι σήμερα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου