Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Μέγαρο Νεδέλκου, Αγ. Σοφίας & Μακένζυ Κίνγκ, Θεσσαλονίκη


Γενική άποψη από street View (2011)

Διαμόρφωση γωνίας

Διεύθυνση : Αγ. Σοφίας & Μακένζυ Κίνγκ, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Μέγαρο Νεδέλκου 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1924 

Αρχιτέκτονας : Ξενοφών Παιονίδης 

Περιγραφή : 
Κτίριο κατοικίας με ισόγειο και τρεις ορόφους. Εκλεκτικιστικό με έντονα νεοκλασικά στοιχεία. Ακολουθεί τριμερή διάταξη, με κεντρικό, πολυγωνικό προβαλλόμενο άξονα και συμμετρία εκατέρωθεν. Τα ανοίγματα εμφανίζουν συμμετρία στον κάθετο άξονα και οι επιστέψεις τους είναι νεοκλασικού τύπου. Τα φουρούσια είναι αναγεννησιακού ρυθμού. 
Η ελαφρά προεξοχή του γωνιακού τμήματος υπογραμμίζει τη σημασία της γωνίας, που είναι και το περισσότερο διακοσμημένο τμήμα του κτιρίου. Η διακόσμηση αυτή γίνεται πλουσιότερη στους τελευταίους ορόφους (φυτική διακόσμηση κάτω από το γείσο της στέψης, διακοσμητικοί μαίανδροι κλπ.) Οι δύο πλάγιες όψεις φέρουν τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά, οι εξώστες έχουν περίτεχνες σιδεριές και καλοδουλεμένα φουρούσια με φυτικές ανάγλυφες διακοσμήσεις, ορθογώνια ανοίγματα κλπ. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτίριο στην πυρίκαυστη ζώνη της πόλης και συγκεκριμένα στο άμεσο περιβάλλον του ναού της Αγίας Σοφίας. Κτισμένο σε περίοπτη θέση, δεσπόζει με τις δύο όψεις του, που φέρουν πολλά νεοκλασικά στοιχεία. 
Κτίστηκε το 1924, κατά πάσα πιθανότητα για να στεγάσει την οικογένεια Νεδέλκου, εφόσον η οικία του Ιατρού Ι. Νεδέλκου επί της Εγνατίας, στην πορεία μετατράπηκε σε κλινική. Αρχιτέκτονας του κτιρίου είναι ο Ξ. Παιονίδης. Μόνο το ισόγειο του κτιρίου είναι ενεργό σήμερα σαν εμπορικό κατάστημα 
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το 
ΦΕΚ 20/Δ/28-01-1991 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου