Γενική άποψη
Πηγή : ΥΠΠΟ
ΔΠΑΝΣΜ
|
Λεπτομέρεια όψης
Πηγή : ΥΠΠΟ
ΔΠΑΝΣΜ
|
Γενική άποψη
Πηγή : ΥΠΠΟ
ΔΠΑΝΣΜ
|
Φωτορεαλιστική
αποικόνιση
Πηγή : https://www.athensvoice.gr
|
Διεύθυνση : Τατοΐου 50, Κηφισιά Αττικής
Επωνυμία : οικία Παύλου Μελά
Χρόνος Κατασκευής : 1897
Περιγραφή :
Μονώροφη κατοικία ορθογωνικής κάτοψης με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Λιθοδομή επιχρισμένη εξωτερικά με ορθογωνικά ανοίγματα και κάλυψη από στέγη δίρριχτη με βυζαντινό κεραμίδι. Χαρακτηριστικό αισθητικό στοιχείο αποτελεί το τοξυλόγλυπτο πέτασμα που διακοσμεί την βεράντα της εισόδου. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι λιθοδομή και της στέγης ξύλινος.
Πρόκειται για μικρής κλίμακας κτίριο με σαφείς αναφορές στο γραφικό στιλ της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής εξοχικών κατοικιών των μέσων του 19ου αι. Το κτίριο με μικτό εμβαδόν 198 τ.μ., είναι μονώροφο, κεραμοσκεπές και ελαφρά υπερυψωμένο από το έδαφος. Αποτελείται από ένα μεγάλο καθιστικό με τζάκι και σε διάταξη -αριστερά και δεξιά- βρίσκονται τέσσερα μεγάλα, ψηλοτάβανα δωμάτια, στα οποία διατηρούνται τα αρχικά χρώματα και οροφοδιακόσμηση. Υπάρχουν οι βοηθητικοί χώροι. Είναι υπερυψωμένη κατά ένα μέτρο από το έδαφος, πράγμα που της εξασφάλιζε στεγανότητα. Οι κορμοί -αγιορείτικη καστανιά- πάνω στους οποίους εδράζεται το οικοδόμημα παραμένουν άθικτοι. Το στυλ αυτό διαδόθηκε μέσω πολλών έντυπων εκδόσεων οι οποίες κυκλοφόρησαν ευρέως στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο αρχιτεκτόνημα διακρίνουμε τις επιρροές αυτές με βάση τόσο την πολύπλοκη διαμόρφωση της κάτοψης όσο και τις επιμέρους διακοσμητικές μορφές, που βασίζονται κυρίως στη χρήση διάτρητων ξύλινων στοιχείων, τα οποία κοσμούν ως δαντέλλα την κύρια όψη της οικίας. Περιβάλλεται από μεγάλο κήπο.
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Η οικία του Παύλου Μελά κατασκευάστηκε το 1897 και αρχικά αποτελούσε την εξοχική κατοικία της οικογένειας. Μόνιμη κατοικία της οικογένειας έγινε το 1903 και το επόμενο έτος από εκεί ξεκίνησε ο Παύλος Μελάς για τη Μακεδονία.
Αποτελεί ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς αφού αποτέλεσε την κατοικία του Παύλου Μελά έως το 1904.
Το 2020 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/12-02-1982 ΦΕΚ 180/Δ/19-03-1982
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου