Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Σκρα & Φιλίππου 38, Καβάλα

Γενική άποψη
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Όψη οδού Φιλίππου
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Λεπτομέρεια εισόδου
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Διεύθυνση : Σκρα & Φιλίππου 38, Καβάλα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1924-1926 

Περιγραφή : 
Αποτελείται από ημιυπόγειο και δύο ορόφους. 
Οι όψεις του χαρακτηρίζονται από ποικίλα δυναμικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και λείπουν τα καθαρά διακοσμητικά. Υπάρχει οριζόντιο διάζωμα σε όλο το ύψος των δύο ορόφων στις κύριες όψεις, το οποίο παρακολουθεί και τις εξάρσεις στις γωνίες του κτιρίου που δημιουργούν ψευδοπαραστάδες. Με ιδιαίτερη κορνίζα διαχωρίζονται οι όροφοι και τονίζεται η βάση του στηθαίου της στέγης. Η κύρια όψη τονίζεται από την είσοδο που βρίσκεται σε εσοχή και καλύπτεται από την μεγάλη βεράντα του ορόφου, η οποία στηρίζεται σε φουρούσια και περιβάλλεται από μπαλούστρες. 
Ιδιαίτερη μορφολογία έχει η νοτιοδυτική γωνία που δημιουργείται από απότμηση της γωνίας των τοίχων, αρχιτεκτονική λύση που συναντάμε και στα άλλα κτίσματα της ίδιας εποχής στην Καβάλα, για να δημιουργηθούν εκεί εξώστες και στους δύο ορόφους. 
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διακοσμητική καμπύλη μορφή που έχει δοθεί στο συμπαγές στηθαίο του γωνιακού εξώστη στον πρώτο όροφο, η οποία επαναλαμβάνεται και στα στηθαία των παραθύρων στο ίδιο όροφο. 
Η επίστεψη του κτιρίου γίνεται με συμπαγές στηθαίο με γραμμική διακόσμησης και στη θέση της κύριας εισόδου αποκτά καμπύλη μορφή με τοξωτή κόγχη. 
Τα υψίκορμα ανοίγματα είναι συμμετρικά διατεταγμένα. Η μικρή αυλή περιβάλλεται με στηθαίο από μπαλούστρες και η είσοδος σε αυτή γίνεται με περίτεχνη σφυρήλατη καγκελόπορτα. Χαρακτηριστική η διπλή σκάλα της εισόδου, η τοξωτή απόληξη της στέγης και τα ωραία πήλινα ανθοδοχεία ¨κρατήρες" στην είσοδο του περίβολου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή της Καβάλας στις αρχές του αιώνα μας. 
Το κτίριο κτίστηκε στα 1924-26 στη "χρυσή εποχή" της πόλης της Καβάλας, όταν ανθούσε το καπνεμπόριο. Βρίσκεται στην παλαιότερη συνοικία της Καβάλας, τον Άγιο Ιωάννη, έξω από τα τείχη. 
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το 
ΦΕΚ 577/Δ/03-05-1996 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 37065/2498α/26-05-1987 ΦΕΚ 604/Δ/24-06-1987 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου