Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Κτίριο Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος Τριπόδων 28, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2019)

Όψη οδού Τριπόδων από street View (2019)

Όψη εσωτερικής αυλής
Πηγή :  http://archaeologia.eie.gr
Λεπτομέρεια μπαλκονιού
Πηγή :  http://archaeologia.eie.gr

Διεύθυνση : Τριπόδων 28, Αθήνα 

Επωνυμία : Κτίριο Ελληνικής Εταιρείας (για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της
                     Πολιτιστικής Κληρονομιάς) 
Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα κτίριο του 19ου αιώνα με εσωτερική αυλή, που διαθέτει έναν αρχικό πυρήνα των οθωμανικών χρόνων. 
Αποτελείται από δυο κάθετες πτέρυγες που ορίζουν μια εσωτερική αυλή. Η όψη της οδού Τριπόδων έχει συμμετρικά διατεταγμένα ανοίγματα και νεοκλασικά χαρακτηριστικά ενώ η εσωτερική πτέρυγα με όψη προς την αυλή έχει λαϊκό χαρακτήρα. Η πρόσοψη της οδού Τριπόδων απέκτησε τη συμμετρική νεοκλασική της μορφή στα χρόνια του Όθωνα, ενώ νεότερες προσθήκες πραγματοποιήθηκαν προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Από την τελευταία αυτή φάση χρονολογείται και ο ζωγραφικός του διάκοσμος (ταβανογραφίες και τοιχογραφίες). 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Χαρακτηριστικό κτίριο της Οθωνικής περιόδου με προγενέστερες οικοδομικές φάσεις. Χρησίμευε κυρίως ως κατοικία, ενώ κατά τον 20ό αιώνα στέγασε στα υπόγειά του και επαγγελματικές δραστηριότητες. Στην δεκαετία του 1980 το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Εταιρείας και το 1990-1991 πραγματοποιήθηκε η αποκατάστασή του, σε συνδυασμό με τη στατική και αντισεισμική του ενίσχυση βάσει μελέτης των αρχιτεκτόνων Γιάννη Κίζη, Κώστα Καραδήμα και Θεόδωρου Τσιτρούλη. 
Σήμερα το κτίριο στεγάζει τα γραφεία, το πωλητήριο και το εντευκτήριο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η αποκατάσταση του κτιρίου, η οποία βραβεύθηκε από την Europa Nostra το 1991, ανέδειξε σημαντικές αρχαιότητες των κλασσικών και ρωμαϊκών χρόνων. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/24-10-1980 ΦΕΚ 617/Δ/08-11-1980 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου