Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

5ο Γυμνάσιο, Πουλίδου 16, Καβάλα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη (2019)
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος
Γενική άποψη (2019)
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Διεύθυνση : Πουλίδου 16, Καβάλα 

Επωνυμία : 5ο Γυμνάσιο 

Χρόνος Κατασκευής : 1905 

Περιγραφή : 
Είναι ένα τριώροφο κτίσμα με ισχυρή λιθοδομή, ένα μοναδικό αρχοντικό που από άποψη αρχιτεκτονικών επιρροών συνδυάζει τον οθωμανικό νεοκλασικισμό και το τουρκομπαρόκ. 
Είναι κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία λόγω του συνδυασμού των αρχιτεκτονικών ρευμάτων και στοιχείων που συγκεντρώνει (νεοκλασικά, εκτελεστικά, αρτ νουβώ, μουσουλμανικής τέχνης). 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτίριο, που κτίστηκε περίπου το 1905 ως κατοικία του Τούρκου εμπόρου Παστιζίκ, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. 
Αποτελεί λοιπόν ένα από τα αξιόλογα σωζόμενα μέχρι σήμερα νεοκλασικά της πόλης μας και μαζί με το κτίριο που στεγάζει το πνευματικό κέντρο του δήμου Καβάλας στην πλατεία Καπνεργάτη (καπναποθήκη του Τούρκου καπνέμπορα Κιζίν Μιμίν ) χαρακτηρίζονται από την ίδια τεχνοτροπία που είναι γνωστή ως οθωμανικός νεοκλασικισμός. Χτίστηκαν την ίδια περίοδο, την πρώτη δηλαδή δεκαετία του 1900 και για αυτό υποδηλώνουν την αρχιτεκτονική αντίληψη της εποχής τους. 
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922 χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση σχολείων όπως της Εμπορικής Σχολής και του Οικονομικού Γυμνασίου, ενώ την περίοδο του β’ παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής στέγασε τη βουλγαρική αστυνομία (Οχράνα) και έγινε τόπος μαρτυρίου για πολλούς αγωνιστές πατριώτες. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου