Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Βασ. Αμαλίας 36 & Τσαγκάρη

Γενική άποψη από street View (2019)

Λεπτομέρεια διακόσμησης πόρτας κεντρικής εισόδου

Μαρμάρινη σκάλα


Διεύθυνση : Βασ. Αμαλίας 36 & Τσαγκάρη 

Επωνυμία : Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1926-1933 

Αρχιτέκτονας : Κωνσταντίνος Κυριακίδης 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για πενταώροφη πολυκατοικία χαρακτηριστικό δείγμα ενός εκμοντερνισμένου εκλεκτικισμού, με στοιχεία από το πνεύμα της γαλλικής Ecole des Beaux-Arts και της Art Deco. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η πενταώροφη πολυκατοικία Λυκιαρδόπουλου επί της λεωφόρου Αμαλίας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1933, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κυριακίδη (1881-1942). 
Η ανέγερσή της προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς κάποιοι θεώρησαν ως ασέβεια την ανόρθωση ενός τέτοιου "ουρανοξύστη" απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και -κυρίως- μπροστά από την ανατολική όψη της Ακρόπολης. 
Μέσα στο κτήριο διατηρούνται τα παλιά φωτιστικά και οι πολυέλαιοι, διακοσμητικά χειροποίητα τζαμωτά, περίτεχνα τζάκια, γύψινα ταβάνια με φύλλα χρυσού, κίονες σιδερένιοι, δάπεδα παρκέ και υπέροχα μωσαϊκά. Ο ανελκυστήρας είναι ο πρώτος που κατασκευάστηκε στην Αθήνα. 
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν χώρος διανομής συσσιτίων, αλλά και καταφύγιο διωκόμενων από τη Gestapo καθώς λέγεται ότι ο γερμανός γιατρός που διέμενε στο επιταγμένο Μέγαρο, φρόντιζε να βοηθά και να περιθάλπτει όσους προσέτρεχαν εκεί ( από αγωνιστές αντιστασιακούς μέχρι και εβραίους). Όταν τη 10ετια του '90 φιλοξενούσε τη βιβλιοθήκη του ΟΗΕ, δέχτηκε βομβιστική επίθεση, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος της μαρμάρινης σκάλας και πολλά από τα τζαμωτά του. Το 2008 οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και έκτοτε λειτουργεί ως χώρος κοινωνικών, επαγγελματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Επίσης φιλοξενεί μόνιμα, μέρος μιας μεγάλης συλλογής αυθεντικών, vintage διαφημιστικών και κινηματογραφικών αφισών του δισεγγονού, σημερινού ιδιοκτήτη, Νικ. Φ. Λυκιαρδόπουλου. 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου