Γενική άποψη
Φωτογραφία : Γεώργιος
Χάρος
|
Γενική άποψη
Φωτογραφία : Γεώργιος
Χάρος
|
Διεύθυνση : Λιβάδι Κυθήρων
Επωνυμία : Αρχοντικό Καλλίγερου
Αρχιτεκτονική τάση : τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική
Περιγραφή :
Είναι τυπικό δείγμα αρχοντικού εξοχής, διώροφο με κάτοψη Γ. Εξωτερική κτιστή σκάλα οδηγεί σ' ένα ορθογώνιο εξώστη που εκτείνεται σε όλο το μήκος της όψης. Η κυρίως κατοικία περιλαμβάνει σάλα και υπνοδωμάτια σε συμμετρική διάταξη γύρω από ένα στενόμακρο διάδρομο. Ένα τμήμα της κατοικίας είναι σκεπασμένο με κεραμοσκεπή στέγη, ενώ το άλλο έχει απλό δώμα. Τα κουφώματα του είναι ξύλινα καρφωτά και τα περιτρέχουν μαντώματα από σοβά.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σημείο αναφοράς συνδεδεμένο με τη μνήμη των κατοίκων των Κυθήρων. Ανήκει στην κατηγορία των αρχοντικών σπιτιών των Κυθήρων και εκτός από την κυρίως κατοικία περιλαμβάνει οικογενειακό παρεκκλήσι επηρεασμένο από επτανησιακές μορφές, καθώς και βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, πατητήρια, αχυρώνα, σταύλο).
Η έπαυλη ήταν το εξοχικό του Γυμνασιάρχη, Γιώργου Καλλίγερου, γνωστού και ως «Βρανά».
Στην κατοικία αυτή έχουν γεννηθεί και ζήσει επιφανείς προσωπικότητες του νησιού:
Αγαθάγγελος Ιερομόναχος,( 1799 - 1897) κατά κόσμον Αντώνιος Καλλίγερος, ηγούμενος της Μονής Μυρτιδίων και κτήτωρ του κυρίως Ναού
Βαλέριος Καλλίγερος ( 1806 - 1895) Δήμαρχος Κυθηρίων επί εικοσαετία και
Γεώργιος Β. Καλλίγερος (Βρανάς) (1882-1935) Φιλόλογος, εκπαιδευτικός στο Σχολαρχείο Κυθήρων.
Η τελευταία ανακαίνιση του οικήματος και του Ι. Ναού, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω του σεισμού του 2005, ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2006 με δαπάνες των ιδιοκτητών του και συμπεριέλαβε διαπλάτυνση του εμπρόσθιου δρόμου, προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου