Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

οικία Κορδώνη, Γάτου & Εθν. Αντίστασης 14, Αμφισσα

Γενική άποψη από street View (2014)


Διεύθυνση : Γάτου & Εθν. Αντίστασης 14, Αμφισσα 

Επωνυμία : οικία Κορδώνη 

Αρχιτεκτονική τάση : Λαϊκή αρχιτεκτονική με νεοκλασικά στοιχεία 

Χρόνος Κατασκευής : 1920- 1930 

Περιγραφή : 
Αξιόλογο δις γωνιαίο πετρόκτιστο κτίριο με υπόγειο. Το κτίριο βρίσκεται σε περίοπτη θέση με απότμηση στη συμβολή των οδών. Ακολουθεί τη νεοκλασική διάταξη, βάση - κορμός- επίστεψη. Προεξέχουσα ταινία διαχωρίζει την βάση από τον κορμό. Προεξέχον γείσο με διακοσμητική ταινία εμφανίζεται μεταξύ του κορμού του κτιρίου και της επίστεψης. Η βάση σε όλες τις όψεις του κτιρίου, τονίζεται από τα ορθογώνια ανοίγματα τα οποία τονίζονται από προεξέχοντα γείσα. Στον κορμό του κτιρίου υπάρχουν συνολικά τρεις εξώστες με απλά φουρούσια και περίτεχνο κιγκλίδωμα. Οι δύο όψεις παρουσιάζουν συμμετρική διάταξη ανοιγμάτων σε σχέση με τον κεντρικό εξώστη και παρουσιάζουν συμμετρία μεταξύ τους. Η απότμηση του κτιρίου στη συμβολή των οδών έχει επιβλητικό εξώστη. 
Tο κτίσμα αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και αποτελείται από τρία επίπεδα υπόγειο, ισόγειο και όροφο και καλύπτεται από τετράριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Κάθε ένα από τα τρία επίπεδα έχει εμβαδόν 141,15μ2. Στο επίπεδο του ισογείου υπάρχει πρόσθετο κτίσμα σε επαφή με το κυρίως κτίριο με χρήσης οικιακής αποθήκης και λουτρού, εμβαδού 12,00μ.η κατάστασή του είναι πολύ καλή από στατικής απόψεως και διατήρησης των μορφολογικών στοιχείων. 
Οι όψεις εμφανίζονται λιτές, ανεπίχριστες, με χαρακτηριστικά στοιχεία δύο μαρμάρινα μπαλκόνια με ενδιαφέρουσες σιδεριές και διακοσμητικές ταινίες από τούβλα που διατρέχουν το κτίριο στο ύψος του ορόφου και στην επίστεψη. 
H παράλληλη χρησιμοποίηση στοιχείων της αστικής και της λαϊκής αρχιτεκτονικής γίνεται εμφανής και στα κουφώματα όπου χρησιμοποιείται μεν για κύρια εξώθυρα μια αξιόλογη, καθαρά νεοκλασική πόρτα, που στο κιγκλίδωμα του φεγγίτη φέρει τα αρχικά του πρώτου ιδιοκτήτη, Δ.K., ενώ η αυλόπορτα διαμορφώνεται με καθαρά λαϊκό τρόπο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησίας Ε. Σταϊκόπουλου και αγοράστηκε από την Δημήτριο Κ. Κορδώνη το 1918. Από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτει ακριβής χρονολογία κατασκευής του κτιρίου παρά μόνο μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά μεταξύ 1920- 1930. Τη δεκαετία του 60΄ το κτίσμα κληροδοτήθηκε στον Κωνσταντίνο Δ. Κορδώνη (Δήμαρχος Άμφισσας 1958 -1964) ως δωρεά το οποίο μετά το παραχώρησε ως κληροδότημα στο Δήμο Άμφισσας. Στο σεισμό της 15/06/1995 η κατασκευή επλήγη με αποτέλεσμα να εμφανιστούν παραμορφώσεις στις συμβολές των φερουσών στοιχείων. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης της Άμφισσας. 
Ο Κωνσταντίνος Κορδώνης δώρισε την οικία του στο Δήμο Άμφισσας και αυτή περιήλθε στη συνέχεια στο διευρυμένο Δήμο Δελφών και αφού επισκευάσθηκε η στέγη και το εσωτερικό του κτιρίου αποφασίστηκε να εγκατασταθεί σε αυτό η Πινακοθήκη των Ανθίβολων του Παπαλουκά. Τελικά η Πινακοθήκη μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο στη Χάρμαινα και εκεί δημιουργήθηκαν χώροι για τη χορωδία και τη φιλαρμονική Άμφισσας. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 20043α/ 23.04.2012 ΦΕΚ 166/ΑΑΠ/10-05-2012 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου