Γενική άποψη από street View (2014)
|
Παλιά φωτογραφία
|
Διεύθυνση : Εθν. Αμύνης, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : παλαιά Φιλοσοφική Σχολή
Χρόνος Κατασκευής : 1887
Αρχιτέκτονας : Vitaliano Poselli
Περιγραφή :
Παρουσιάζει αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία τόσο στις όψεις όσο και εσωτερικά.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1887 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποσέλι για να στεγάσει τη Δημόσια Προπαρασκευαστική Σχολή. Το 1908 κατασκευάστηκαν οι δύο πλάγιες πτέρυγες. Το 1912 στο κτίριο στεγάστηκε το Β΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το 1917 μεταφέρθηκε εκεί το Πανεπιστήμιο. Ως το 1932 ακολούθησαν νέες κατασκευές, προσθήκες και επεκτάσεις. Τα σχέδια είχε αναλάβει ο αρχιτέκτονας Αλ. Δραγούμης, σε συνεργασία με τον Ι. Δημητριάδη. Κατά τη γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Το επίγραμμα του αετώματος του κτιρίου γράφει «ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ» (Να θυσιάζεις για τις Μούσες και τις Χάριτες «να υπηρετείς και να αναζητείς όχι μόνο τη σκέψη και τη γνώση αλλά και την ομορφιά της ζωής και της αρετής») και εμπνευστής του είναι ο πρώτος καθηγητής των αρχαίων ελληνικών Χαρίτων Χαριτωνίδης (1878-1954) που διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής τις ακαδημαϊκές χρονιές 1928-29 και 1938-39. Συνοψίζοντας σε μία φράση ολόκληρο το νόημα του ακαδημαϊκού πνεύματος, το επίγραμμα αυτό μας συμβουλεύει: Να θεραπεύεις τις Μούσες και Χάριτες. Θυσίασε στη γνώση αλλά και στο πνεύμα, στην επιστήμη αλλά και στην τέχνη –άλλωστε η απουσία του συνδέσμου «και», δηλώνει πως Μούσες και Χάριτες ταυτίζονται. (Χρήστος Τσολάκης [2004], Περιοδικό Φιλόλογος, τεύχος 118).
Ο σεισμός του 1978 δυστυχώς προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο διατηρητέο κτίριο προκαλώντας το κλείσιμό του για 8 χρόνια. Το 1986 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής, οπότε άρχισε και πάλι να λειτουργεί.
Την λεπτομερή ιστορία του κτιρίου μπορείτε να την βρείτε στον σύνδεσμο https://www.lib.auth.gr
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου