Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Αρχοντικό Σωτηρίου Αναργύρου Σπέτσες

Γενική άποψη
Φωτογραφία :  Μιχάλης Καλαφατάς

Διεύθυνση : Σπέτσες 

Επωνυμία : Αρχοντικό Σωτηρίου Αναργύρου 

Χρόνος Κατασκευής : 1903 

Αρχιτέκτονας : Παναγιώτης Ζίζηλας 

Περιγραφή : 
Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, Είναι κτίριο διώροφο, λιθόκτιστο, το οποίο άρχισε να κτίζεται το 1903 με μελέτη του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζίζηλα. Ορθώνεται στη μέση ενός μεγάλου κήπου που περιβάλλεται από υψηλό μανδρότοιχο. Ο μανδρότοιχος είναι κτισμένος από λαξευτή λιθοδομή και καλοδουλεμένα χυτοσιδηρά κάγκελα που στηρίζονται σε οκτώ πεσσούς. Στο μέσον του μανδρότοιχου υπάρχει η εξωτερική είσοδος (με την επιβλητική σιδερένια πόρτα), που οδηγεί στον κήπο του αρχοντικού με τα φοινικόδενδρα, κουκουναριές, κληματαριές κ.ά. καθώς και με τους βοτσαλωτούς διάδρομους, με τις τρεις δεξαμενές για τη συλλογή του νερού της βροχής, με τον ορνιθώνα, με τον περιστερώνα και με το φούρνο. 
Το αρχοντικό το χαρακτηρίζει η συμμετρία στις όψεις, η ισορροπία στη διάπλαση του όγκου, η καθαρότητα των αρχιτεκτονικών μορφών και η σαφήνεια των επιμέρους καθαρά νεοκλασικών μορφολογικών στοιχείων. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της κατασκευής είναι η πολύ ενδιαφέρουσα στοά σε μορφή περιστυλίου, που διαμορφώνεται στο ισόγειο της προσόψεως και σχηματίζει στον όροφο εξώστη. 
Η κυρίως είσοδος έχει ξυλόγλυπτη δίφυλλη πόρτα με παραστάδες που στηρίζουν τριγωνικό αέτωμα. Τα ανοίγματα στις όψεις είναι τοποθετημένα συμμετρικά και έχουν στο ισόγειο απλά πλαίσια, ενώ στον όροφο πάνω από τα ανοίγματα του ορόφου δημιουργούνται με εναλλαγή τριγωνικά και τοξωτά αετώματα. Ψευδοπαραστάδες με ιωνικά κιονόκρανα τονίζουν τα μεταξύ των ανοιγμάτων τμήματα του κτιρίου που λειτουργούν σαν να στηρίζουν επιστύλιο πάνω από το οποίο υπάρχει γλυπτός γύψινος διάκοσμος και γείσο που φέρεται σε μικρούς γεισίποδες. Πάνω από το γείσο υπάρχει το στηθαίο της ταράτσας που το διαμορφώνουν μικροί πεσσοί και κολωνάκια, ενώ στο κέντρο υπάρχει πλατιά μετόπη. 
Στο εσωτερικό του αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες, καθώς και οι γύψινες και ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις των τοίχων και των οροφών κυρίως του σαλονιού και του γραφείου. Επίσης η ξύλινη ημικυκλική εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον όροφο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το βαρύ προστατευτικό ξύλινο κιγκλίδωμα και η τετράφυλλη πόρτα που χωρίζει το σαλόνι από την τραπεζαρία έχει πολύ ενδιαφέροντα κρύσταλλα διακοσμημένα με πολύχρωμες παραστάσεις. 

Ιστορικά στοιχεία Λαογραφικά στοιχεία : 
Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στις Σπέτσες και υπήρξε κατοικία του εθνικού Ευεργέτη και Ευεργέτη των Σπετσών Σωτήρη Ανάργυρου. 
Ο Σωτήρης Ανάργυρος φιλοξένησε στο κτίριο αυτό μέλη της βασιλικής οικογένειας, το μεγάλο φίλο του Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς και άλλες προσωπικότητες της εποχής εκείνης. 
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέλαβε την σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του μνημείου (1990). Το 1991 εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η πρώτη φάση εργασιών αποκατάστασης του δώματος του κτηρίου η οποία υλοποιήθηκε το 1995. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου