Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη

Είσοδος

Λεπτομέρεια όψης


Διεύθυνση : 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα 

Επωνυμία : Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας 

Αρχιτεκτονική τάση : Μοντέρνος Εκλεκτικισμός 

Χρόνος Κατασκευής : 1923-1928 

Αρχιτέκτονας : Νικόλαος Ζουμπουλίδης 

Περιγραφή : 
Το κτίριο είναι τετραώροφο με ημιυπόγειο και με σαφή διαχωρισμό βάσης, κορμού και στέψης. Η βάση ξεχωρίζει από τον κορμό με μαρμάρινη ταινία, ενώ η αυστηρότητα του κατακόρυφου άξονα συμμετρίας διασπάται από τις τοξοειδείς απολήξεις των ανοιγμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην πόρτα της εισόδου που φέρει μαρμάρινες παραστάδες και υπέρθυρο. Το ημιυπόγειο καλύπτεται με μαρμάρινη επένδυση. 
Οι δύο όροφοι του κορμού του κτηρίου είναι ενιαία μορφολογημένοι, με χαρακτηριστικά τα μακρόστενα φωτιστικά ανοίγματα σε ομάδες των πέντε στα άκρα και των τριών στο μέσον του κτηρίου. Ο κορμός χωρίζεται από τον όροφο της στέψης με οριζόντια ταινία. 
Η διακοσμητική αυτή ζώνη φέρει κεραμικά πλακίδια με το θέμα της απλοποιημένης σπείρας. Οι κατακόρυφες στήλες των υαλωμένων πλακιδίων κοσμούνται με σχηματοποιημένους μαιάνδρους, ενώ κυκλικά πλακίδια φέρουν το λογότυπο ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος). Τα πλακίδια είναι έργα της εταιρείας «Κεραμεικός». Ο κεραμικός διάκοσμος των κτηρίων επαναλαμβάνεται στα έργα του αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εδραίωση της μικρασιατικής κεραμικής παράδοσης. 
Ο τελευταίος όροφος αποτελεί συνθετικά τη στέψη του κτηρίου. Κοσμείται με τα πλακίδια σε τόνους του γαλάζιου και απολήγει σε προεξέχον γείσο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας είναι έργο του Καππαδόκη αρχιτέκτονα Νικολάου Ζουμπουλίδη (1888-1969). Το κτίσμα άρχισε να οικοδομείται το 1923 και ολοκληρώθηκε το 1928. 
Πρόκειται για το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε εξαρχής με σκοπό να στεγάσει αρχεία και είχε ληφθεί ειδική μέριμνα για την αντοχή του, ενώ η διαρρύθμιση ανταποκρινόταν στις ανάγκες των αρχειοστασίων, με τα ειδικά μεταλλικά ράφια γερμανικής κατασκευής. Αρχικά προβλεπόταν η οικοδόμηση υπογείου, ισογείου, ημιορόφου και πρώτου ορόφου, ενώ όμως το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη αποφασίστηκε η προσθήκη δύο ακόμη ορόφων. Τα αρχεία της Εθνικής Τράπεζας παρέμειναν εκεί επί 75 χρόνια. Με αφορμή ορισμένες ζημιές που υπέστη κατά τον σεισμό του 1999, αποφασίστηκε η εκκένωσή του, προκειμένου να πραγματοποιηθούν, μεταξύ των ετών 2000-2002, εργασίες ενίσχυσης, στερέωσης, στεγάνωσης και ανάπλασής του (βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης του Γεώργιου Ζούπα και των προτάσεων του Εργαστηρίου Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών του Ε.Μ.Π.). 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου