Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Φιλαδελφείας 1-3 & Πλαστήρα, Νέα Σμύρνη

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)
Γενική άποψη

Διεύθυνση : Φιλαδελφείας 1-3 & Πλαστήρα, Νέα Σμύρνη 

Χρόνος κατασκευής :  1928

Περιγραφή : 
Διώροφο κτίριο τύπου εξοχικής κατοικίας με αυλή. Αποτελείται από ένα κύριο διώροφο όγκο, ενώ στην ελεύθερη γωνία του κτιρίου προβάλλει υπερυψωμένο τμήμα ως πύργος, το οποίο στεγάζεται με τετράριχτη στέγη. Το διώροφο τμήμα επί της οδού Φιλαδελφείας περιλαμβάνει την υπερυψωμένη είσοδο και συμμετρικά τοποθετημένα ανοίγματα, όπως και η πλάγια εσωτερική αυλή. Τα ανοίγματα έχουν μαρμάρινο πλαίσιο και περβάζι με κυμάτιο. Ψηλότερα στο διώροφο τμήμα της εισόδου τρέχει περιμετρικά γείσο που διαχωρίζει τη στάθμη του δώματος από το υπόλοιπο κτίριο. Στον γωνιακό όγκο του κτιρίου στον όροφο κυριαρχεί το πολυγωνικό μπαλκόνι που στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες, δημιουργώντας μια σκεπαστή βεράντα στο ισόγειο. Το κιγκλίδωμα του μπαλκονιού είναι μεταλλικό με διάκοσμο, ενώ το δάπεδό του διαμορφώνεται με προεξέχουσες ταινίες. Στο υπερυψωμένο γωνιακό τμήμα υπάρχουν μικρά ανοίγματα - φεγγίτες, ενώ ψηλότερα τρέχει περιμετρικά γείσο σε προεξοχή. Στις τέσσερις γωνίες υπάρχουν καμινάδες. Η όψη της αυλής περιλαμβάνει κτιστό όγκο σε προεξοχή στο ισόγειο που στον όροφο αποτελεί βεράντα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1928 και ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια. Ο εκλεκτικιστικος ρυθμός στην όψη ακολουθεί το πνεύμα της εποχής, ενώ στο εσωτερικό είναι κυρίαρχη η επιρροή των ανάλογων επαύλεων της Κωνσταντινούπολης, από όπου ήλθε ο ιδιοκτήτης Βασίλης Παράσχος (προφορική μαρτυρία της κ. Σοφίας Παράσχου Χατζηδημητρίου νύφης του κ, Παράσχου).
Σήμερα πρέπει να έχει χωριστεί σε δύο κατοικίες. Υπάρχει διαφορετική περίφραξη σε κάθε τμήμα με εμφανώς παλαιότερο το γωνιακό. Αν και τα περισσότερα στοιχεία των όψεων έχουν διατηρηθεί έχουν γίνει και επεμβάσεις που αλλοιώνουν την όψη του κτιρίου.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 47616α/16-11-2005 ΦΕΚ 1343/Δ/08-12-2005 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου