Γωνία Σύρου &
Σποράδων από street View (2014)
|
Γωνία Σύρου & Ζακύνθου
από street View (2014)
|
Διεύθυνση : Φωκίωνος Νέγρη, Σποράδων, Σύρου & Ζακύνθου, Αθήνα
Επωνυμία : Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Χρόνος Κατασκευής : 1935
Αρχιτέκτονας : Αλέξανδρος Μεταξάς
Περιγραφή :
Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, το 1935, επί Δημαρχίας Κ. Κοτζιά.
Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα με δύο αντικριστές πτέρυγες καταστημάτων και εσωτερική πλατεία. Το κτίριο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος, σχεδιασμένο ορθολογικά: η μορφή υποτάσσεται στη λειτουργικότητα. Η μορφολογία του είναι λιτή και απλή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής, διαμορφώνεται από απέριττους όγκους με μεγάλα ανοίγματα και χρήση νέων υλικών και περιορίζεται σε λίγα κλασικιστικά στοιχεία.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Τα προσχέδια των Αγορών Κυψέλης και Πετραλώνων ανακοινώθηκαν με τη δημοσίευση του Τεχνικού Προγράμματος που καταρτίστηκε από το Γεν. Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλία Κριμπά το Μάιο του 1935, και εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Μεταξά (1900-1979) που υπηρετούσε την εποχή εκείνη στο Δ. Αθηναίων ως προϊστάμενος του Αρχ/κου Τμήματος.
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης διαθέτει τον χαρακτήρα ενός κτιρίου στο οποίο τα εμπορεύματα έφεραν ακόμη ενεργά το χρηστικό στοιχείο. Η συναλλαγή ήταν μία πραγματική ανάγκη και οι αγοραστές γνώριζαν ενδεχομένως τους καταστηματάρχες. Γι αυτό, πλην της αρχιτεκτονικής, τυπολογικής και μορφολογικής αξίας, είναι φορέας της ιστορίας ενός τύπου εμπορίου που η γενικευμένη σύγχρονη εμπορευματοποίηση απαξιώνει και εξαφανίζει.
Επίσης, η Αγορά αποτελεί χαρακτηριστικό κτίσμα του μοντέρνου κινήματος, που κατορθώνει να ενσωματώνει με επιτυχία ιστορικές αναφορές απ τον κλασικισμό. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή.
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι ένα μοναδικό τοπόσημο για την Κυψέλη, που οι κάτοικοι αναγνωρίζουν αλλά και χρησιμοποιούν, για να προσδιορίσουν και να ορίσουν την γειτονιά ως έννοια και ταυτόχρονα τη θέση αυτών των ιδίων σε αυτό το συμβολικό χώρο της τοπικής κοινότητας.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου