Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Πύργος Παλατάκι, Λεωφ. Αθηνών & Στρατάρχου Καραϊσκάκη

Γενική άποψη
Πηγή :  https://diasimesistories.blogspot.com

Διεύθυνση : Λεωφ. Αθηνών & Στρατάρχου Καραϊσκάκη 

Επωνυμία : Πύργος Παλατάκι 

Αρχιτεκτονική τάση :  Φρουριακή Αρχιτεκτονική

Χρόνος Κατασκευής :  1854

Αρχιτέκτονας :  Ερνέστος Τσίλλερ

  
Περιγραφή : 
Το Παλατάκι αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο φρουριακός χαρακτήρας (επάλξεις, γωνιακοί πύργοι, στενά παράθυρα), οι ραδινές αναλογίες και τα γοτθικίζοντα διακοσμητικά στοιχεία (παράθυρα επιστεφόμενα από οξυκόρυφα τόξα, εξωτερικός κεραμοπλαστικός διάκοσμος, διαμόρφωση επάλξεων και γωνιακών πυργίσκων). 
Ο Πύργος αποτελείται από δύο ορόφους, οι οποίοι αποτελούνται από περίτεχνα διακοσμημένα δωμάτια, οροφογραφίες με επιβλητικά έπιπλα, δώμα και ημίυπόγειο, όπου κάποτε βρίσκονταν τα μαγειρεία και οι βοηθητικοί χώροι. Στη θέση αυτών σήμερα είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου. Ο μικρός αριθμός των αιθουσών υποδεικνύει ότι το κτίριο χρησιμοποιούνταν ως εξοχική κατοικία, υπόθεση που ενισχύεται και από τη σχετικά μεγάλη απόσταση που χωρίζει το Παλατάκι από το κέντρο των Αθηνών. 
Στον προαύλιο χώρο του βρίσκονταν ένας ξενώνας, στάβλοι, ελαιοτριβείο και όλα περιβάλλονταν από ανθώνες, ελαιώνες και φοίνικες, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων. Σήμερα διασώζονται ο ξενώνας, που είναι το επονομαζόμενο Κτίριο Νικολάου Γύζη και οι στάβλοι ,όπου στεγάζεται το αναψυκτήριο "Το Ιστορικό". 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Στον περιβάλλοντα χώρο στις 6 και 8 Αυγούστου 1826 ο Φαβιέρος με τον τακτικό ελληνικό στρατό και ο Καραϊσκάκης με τους Αθηναίους και άλλα άτακτα στρατεύματα πολέμησαν εναντίον των υπό τον Κιουταχή Τούρκων υπέρ της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Εθνους. 

Μία εκδοχή αποδίδει τον σχεδιασμό και την ανοικοδόμησή του στον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ(François Boulanger), του οποίου τα κτίρια παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με το Παλατάκι. Η Βασίλισσα Αμαλία φέρεται να ζήτησε από τον αρχιτέκτονα να ακολουθήσει ως πρότυπο το Ανάκτορο Hohenschwangau του εξαδέλφου της διαδόχου Μαξιμιλιανού στο Schwanstein της Βαβαρίας. Ο Πύργος Βασιλίσσης εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1854.

Μια δεύτερη εκδοχή θέλει ως δημιουργό του τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Σταμάτιο Κλεάνθη, κατά παραγγελία της Sophie de Marbois, γνωστής και ως Δούκισσα της Πλακεντίας. Μάλιστα, η Δούκισσα φαίνεται πώς χρησιμοποιούσε το Παλατάκι για τις μυστικές συναντήσεις της με τον λήσταρχο Νταβέλη, σύμφωνα με θρύλο της εποχής.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποδίδουν το έργο στον Ερνέστο Τσίλλερ, αφού εκτός από την τεχνοτροπία και την αρχιτεκτονική δομή του Πύργου, υπάρχει επίσης το γεγονός ότι ο Νικόλαος Θών, ιδιοκτήτης του κτήματος «Χαϊδάρι» (από 1895 μέχρι 1914), ήταν πελάτης του Τσίλλερ, ο οποίος είχε αναλάβει να φτιάξει το σπίτι του γνωστή ως «Έπαυλη ΘΩΝ» στους Αμπελόκηπους.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 



Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου