Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πρώην ξενοδοχείο «Σεσίλ», Ξενίας 5 & Χαρ. Τρικούπη, Κηφισιά Αττικής

Γενική άποψη από street View (2014)

Εναέρια άποψη

Καρτποσταλ εποχής (1936)

Διεύθυνση : Ξενίας 5 & Χαρ. Τρικούπη, Κηφισιά Αττικής 

Επωνυμία : Πρώην ξενοδοχείο «Σεσίλ» 

Χρόνος Κατασκευής : 1923 

Περιγραφή : 
Επιβλητικό σε όγκο εξαώροφο κτίριο ορθογωνικής κάτοψης με επίδραση κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερα τονισμένη είσοδος περιβάλλεται από μεγάλες καμάρες και δημιουργεί εξώστη στον τρίτο όροφο. Λιθοδομή επιχρισμένη, εξωτερικά διακοσμημένη σε όλο το μήκος των όψεων. Ανοίγματα στην πλειοψηφία τους ορθογωνικά και κτισμένα με καμάρες. Κάλυψη με δώμα. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι λιθοδομή. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το ξενοδοχείο Σέσιλ οικοδομήθηκε το 1922 και ανήκε στην οικογένεια Δήμα. Αρχικά είχε μόνο ένα όροφο και τα επόμενα χρόνια απέκτησε άλλους τρεις ορόφους. Συνολικά είχε 100 δωμάτια, όπου κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες απ’ όλους τους χώρους. Εκεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέθεσε επίσημο γεύμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού. Στα Δεκεμβριανά του ΄44 βρέθηκε στο επίκεντρο της μάχης του Κεφαλαρίου και υπέστη μεγάλες ζημιές. Τότε οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στράφηκαν κατά των Βρετανών που το είχαν μετατρέψει σε κατάλυμα της αεροπορίας. 
Μέχρι το 1986 που έκλεισε λειτουργούσε σαν ξενοδοχείο. Σήμερα το "Cecil" έχει αποκατασταθεί και στεγάζει επιχειρήσεις του Ομίλου Λάτση. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 9611/1382α/27-02-1992 ΦΕΚ 252/Δ/20-03-1992 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου