Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Μέγαρο Ναχμίας ξενοδοχείο «Colors Urban», Αγ. Μηνά 16 διαμπερές με Τσιμισκή 13, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View  (2014)    

Λεπτομέρεια όψης Τσιμισκή

Λεπτομέρεια όψης Αγ. Μηνά, τα τοξωτά ανώφλια του τελευταίου ορόφου

Σχέδιο όψης


Διεύθυνση : Αγ. Μηνά 16 διαμπερές με Τσιμισκή 13, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Μέγαρο Ναχμίας ξενοδοχείο «Colors Urban» 

Αρχιτεκτονική μορφή : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1925 

Αρχιτέκτονας : Pleyber & Fernandez

Περιγραφή : 
Τετραώροφη οικοδομή με ισόγειο διαμορφωμένο σε καταστήματα. Η άδεια ανέγερσης της οικοδομής εκδόθηκε το 1925. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο με τρία μαγαζιά και πατάρια καθώς και τέσσερις ορόφους. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θα πρέπει να σημειωθεί η μη ύπαρξη χωρισμάτων σε κανέναν από τους ορόφους του, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε για να στεγάσει έκθεση επίπλων. 
Δείγμα εκλεκτικισμού αφού συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικά όπως η διακοσμητική ταινία με μαιάνδρους κάτω από το γείσο) αλλά και ροκοκό όπως τα κιγκλιδώματα. Ενδιαφέρον στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι ο τριμερισμός της όψης με ψευδοπαραστάδες που ορίζουν μεγάλα ανοίγματα και δίνουν διαφάνεια στο κτίριο. 
Στην όψη του κτιρίου, επί της οδού Τσιμισκή, και σε καθέναν από τους ορόφους ανοίγονται δεκατέσσερις εν σειρά γαλλικές μπαλκονόπορτες, με διαφοροποιημένο κιγκλίδωμα στον πρώτον όροφο. Στον τελευταίο όροφο διαμορφώνεται επισκέψιμος εξώστης και τα ανοίγματα οργανώνονται σε εφτά φατνώματα με τοξωτά υπέρθυρα. Ανάλογα διαμορφώνεται και η όψη του κτιρίου επί της οδού Αγίου Μηνά. Το Ναχμία και το Ερμείον είναι τα δύο κτίρια στα οποία εφαρμόστηκαν αρχές βιομηχανικού σχεδιασμού, παρόλο που δεν πρόκειται για βιομηχανικά κτίρια. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των μηχανικών Pleyber & Fernandez. Το 1933 ο αρχιτέκτονας Γ. Μανούσος κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης της αρχικής αδείας λόγω αλλαγής θέσης στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου. 
Χρησιμοποιήθηκε πιθανώς για να στεγάσει επαγγελματικές δραστηριότητες. Ανασχεδιάστηκε το 2016 και λειτουργεί ως ξενοδοχείο «Colors Urban». Κάθε δωμάτιο σχεδιάστηκε ξεχωριστά ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου