Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ξενοδοχείο «Majestic», Πανεπιστημίου 53 & Σανταρόζα Αθήνα

Γενική άποψη

Φωτογραφία εποχής
Πηγή :  https://www.in.gr


Διεύθυνση : Πανεπιστημίου 53 & Σανταρόζα Αθήνα 

Επωνυμία : Ξενοδοχείο «Majestic» 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1915-1925

Αρχιτέκτονας : Ιωάννης Υδραίος

Περιγραφή : 
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των πρώην δεκαετιών του αιώνα μας, επιβάλλεται με τον όγκο του, και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον στις εξωτερικές του διακοσμήσεις (διαμόρφωση των όψεων, διακοσμητικά με κορινθιακές κολώνες, αέτωμα, μπαλκόνια) 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος του τριώροφου μεγάρου, που παρέπεμπε στο κλασικό παρελθόν της Αθήνας, έδινε στο «Ματζέστικ» την εικόνα ενός όμορφου και αρκούντως μεγαλοπρεπούς (όπως φανέρωνε και το όνομά του) ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης. 
Σε μια παλαιά διαφήμιση με πενταψήφιο τον αριθμό τηλεφώνου του Μαζέστικ (που ήταν «Μέγα Ξενοδοχείον») διαβάζουμε ότι διαθέτει 80 «ευρύχωρα» δωμάτια, «με νερά τρεχούμενα ζεστά και κρύα. Καλοριφέρ, ανελκυστήρας και ιδιαίτερα διαμερίσματα μετά λουτρού». Οι «τιμαί» διαφημίζονταν «προσιταί», καθώς ήταν ένα ξενοδοχείο μεσαίας σειράς.
Η κατασκευή έγινε από την Α.Τ.Ε. ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ (Μηχανικός Κατασκευής: Ανδρέας Δρακόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.).
Το «Ματζέστικ» έπαψε να λειτουργεί το 1967. Το κτήριο, το οποίο περιήλθε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) μέσω του κληροδοτήματος Παπαδάκη. Το 1978 το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ιδιοκτήτης του κτηρίου) πιέζει φορτικά για την κατεδάφισή του και επιτυγχάνει να εκδοθεί η απόφαση 23803/687/29-5-78 με την οποία επιτρέπεται η κατεδάφισή του. Ευτυχώς όμως μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε το ΥΠΠΟ με την απόφαση 


το χαρακτηρίζει διατηρητέο νεότερο μνημείο και ανακαλεί την άδεια κατεδάφισης 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/13-09-1983 ΦΕΚ 503/Δ/07-10-1983 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου