Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ξενοδοχείο «Όλυμπος Παλλάς», Ξενίας 7 & Αρτέμιδος, Κηφισιά Αττικής

Γενική άποψη
Φωτογραφία 1928
Πηγή :  http://archives.elia.org.gr

Διεύθυνση : Ξενίας 7 & Αρτέμιδος, Κηφισιά Αττικής 

Επωνυμία : Ξενοδοχείο «Όλυμπος Παλλάς»

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1930 

Περιγραφή : 
Τριώροφο κτίριο ορθογωνικής νεοκλασικής μορφής με αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία και συμμετρικές διατάξεις στις όψεις του. Μεγάλα ανοίγματα, αξονικά τοποθετημένα με καμάρες στο ισόγειο και ορθογωνικά στους ορόφους με μπαλκόνια που έχουν σιδερένια κιγκλιδώματα. Μεγάλη βεράντα περιβάλλει το ισόγειο του κτιρίου. Επικάλυψη του κτιρίου με τετράρριχτη στέγη επενδυμένη με βυζαντινά κεραμίδια, υπερυψωμένη στον άξονα της εισόδου όπου σχηματίζει ημικυκλικό τύμπανο. Επίχρισμα ισογείου με οριζόντιες ψευδολιθικές χαράξεις. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1923-1926. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο ξενοδοχειακός επιχειρηματίας Νικόλαος Ι. Κόκκορης. Νωρίτερα ο Κόκκορης λειτουργούσε το ξενοδοχείο ''Άνοιξις'', μετέπειτα ιδιοκτησίας Κούρτη και γνωστότερου ως ''Σπλεντιτ''. Σε καρτποστάλ του 1928 αναφέρεται λανθασμένα σαν «Ξενοδοχείο Κοκκώνη».  Τα εγκαίνια του ξενοδοχείου έγιναν την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα - αρχές Μαΐου 1926 με την επωνυμία «Ξενοδοχείο Κόκκορη». Το 1930 το ξενοδοχείο μεταβιβάστηκε στον ξενοδοχειακό επιχειρηματία Τσιώμο οπότε και το μετονόμασε σε Όλυμπος Παλλας.
Κάποιες πηγές το αναφέρουν και σαν Ξενοδοχείο «Ολυμπία» αλλά μάλλον πρόκειται για λάθος. 
Για ένα διάστημα φιλοξένησε το Αμερικάνικο Κολλέγιο και σήμερα στεγάζει το International School of Athens.
Την περίοδο  1970-1990 στεγάστηκαν εδώ το TASIS School και το LaVerne College.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 9611/1382α/27-02-1992 ΦΕΚ 252/Δ/20-03-1992 

Πηγές 

Γιώργος Μώρος απόγονος του Νικόλαου Κόκκορη

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το διαφωτιστικό κείμενο. Να προσθέσω,πως αμέσως μετά το τέλος του Β'παγκοσμίου πολέμου, λειτούργησε σαν νοσοκομείο των πιλότων της RAF που μάχονταν στο Τομπρούκ.Κατόπιν και για μικρό χρονικό διάστημα, λειτούργησε σαν ορφανοτροφείο, υπό την αιγίδα της Φρειδερίκης. Μετέπειτα σαν κέντρο διερχομένων (newcomers) των αμερικάνικων οικογενειών, που εργάζονταν στη βάση της Ν.Μάκρης (10ετία '60) και το 1972 ιδρύθηκε το HIS (Hellenic International School).Λειτούργησε έως το 1979, οπότε και το ανέλαβε ο παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτικός οργανισμός TASIS, και λειτούργησε το TASIS Hellenic International School. To 1998 το ανέλαβε ο επιχειρηματίας Β.Δασκαλάκης και από το 2006 λειτουργεί επιτυχώς σαν ISA The International School of Athens

    ΑπάντησηΔιαγραφή