Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

πρώην Ξενοδοχείο «Απόλλων», Σταδίου 58 & Αιόλου 103

Γενική άποψη (2014) από street View

Καρτποστάλ εποχής


Διεύθυνση : Σταδίου 58 & Αιόλου 103 

Επωνυμία : πρώην Ξενοδοχείο «Απόλλων» 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1885 

Αρχιτέκτονας : Λύσανδρος Καυτατζόγλου

Περιγραφή : 
Πρόκειται για τετραώροφο κεραμοσκέπαστο κτίριο με δύο δίδυμες όψεις στις οδούς Σταδίου και Αιόλου και μια μικρότερη στη συμβολή των δύο δρόμων, η οποία στέφεται με αέτωμα. Οι όψεις διέπονται από αυστηρή συμμετρία και είναι διακοσμημένες με πολλά νεοκλασικά στοιχεία : παραστάδες στο ισόγειο, διακοσμητικά πλαίσια στις πόρτες και τα παράθυρα, μαρμάρινα μπαλκόνια πάνω σε φουρούσια με διπλή έλικα, γείσα, οδοντωτές ταινίες, στηθαία με "μπουκάλες" στις ποδιές των παραθύρων. 
Τα μπαλκόνια, μεγαλύτερα στον πρώτο όροφο, μικραίνουν όσο ανεβαίνουμε δίνοντας μια κίνηση στην όψη. Τα πλήρη ανάμεσα στα παράθυρα του τρίτου ορόφου είναι βαμμένα σε σκούρο χρώμα, που διαφοροποιεί αυτόν τον όροφο από τους κατώτερους και τον κάνει να λειτουργεί σαν στέψη. 
Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και τρεις ορόφους Α΄, Β΄, Γ΄. Μεταξύ των ορόφων υπάρχουν ξύλινα δάπεδα επί ξύλινων φέρουσων δοκών. 
Διαθέτει δύο κλιμακοστάσια, ένα μικρό βοηθητικό και το κεντρικό κλιμακοστάσιο το οποίο είναι μαρμάρινο με ξύλινη κουπαστή και χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δάπεδα της εισόδου. 
Λόγω της χρήσης του κτιρίου (Ξενοδοχείο) υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη των χώρων στον Α΄, Β΄, Γ΄ όροφο. Ανεβαίνοντας το κεντρικό κλιμακοστάσιο και φθάνοντας στον εκάστοτε όροφο, αντικρίζει κανείς ένα κεντρικό χολ με σχήμα περίπου Π, ενώ αριστερά και δεξιά εκτείνονται δύο πλευρικοί διάδρομοι με δωμάτια που πλαισιώνουν εξωτερικά τους προαναφερόμενους χώρους κατόψεις. 
Η κάτοψη του ημιώροφου διαφέρει από τους υπόλοιπους ως προς τη διάταξη των δωματίων. 
Σε πολλά δωμάτια του κτιρίου έχουν αφαιρεθεί μεσότοιχοι και έχουν τοποθετηθεί καινούργιοι σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο, προφανώς για την εξυπηρέτηση των διαφορετικών χρήσεων που είχε κάθε φορά. 
Εμβαδόν Οικοπέδου:  592 m2
Συνολικό Εμβαδόν κτιρίου:  1656 m2
Εμβαδόν Υπογείων Ιδιόκτητου Ακινήτου:  560 m2

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κατασκευάστηκε πριν το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του Αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου. 
Το ξενοδοχείο αρχικά ονομαζόταν «Μασσαλία». Στα τέλη του 1901 μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Μασσαλία» και σε μεταγενέστερη εποχή πήρε το τελικό όνομα «Ο Απόλλων». 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/04-04-1984 ΦΕΚ 314/Δ/21-05-1984 

Πηγές 

http://www.idika.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου