Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Μέγαρο Μπουρλά - Λεβή, Ελ. Βενιζέλου 3 διαμπερές με Ρογκότη 4, Θεσσαλονίκη

Όψη οδού Βενιζέλου από street View  (2014)    

Λεπτομέρεια όψης οδού Ρομπότη

Το κεντρικό αίθριο

Σχέδιο όψης οδού Βενιζίέλου



Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 3 διαμπερές με Ρογκότη 4, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Μέγαρο Μπουρλά - Λεβή 

Αρχιτεκτονική μορφή : Εκλεκτικιστικό  με στοιχεία Art Nouveau 

Χρόνος Κατασκευής : 1925 

Αρχιτέκτονας :  Ιωάννης Ζαχαριάδης (Πολιτικός Μηχανικός) - Κωνσταντίνος Κοκορόπουλος (Πολιτικός Μηχανικός)

Περιγραφή :
Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο με μεσοπάτωμα, τέσσερις ορόφους γραφείων και δώμα στον 5ο όροφο. Κατασκευάστηκε στον συνενωμένο χώρο των οικοπέδων (3) επί της οδού Βενιζέλου και (6) και (7) επί της οδού Ρογκότη. Ο σχήματος «ταυ» χώρος των τριών οικοπέδων οργανώθηκε συμμετρικά με άξονα κάθετο στις οδούς Βενιζέλου και Ρογκότη (Μικρά Οδός). 
Στο ισόγειο ο κάθετος άξονας συμμετρίας λειτουργεί ως εσωτερικός διάδρομος που ενώνει τις δυο οδούς, ενώ στο κέντρο του παραλαμβάνει τα δυο ημικυκλικά κλιμακοστάσια που οδηγούν στους ορόφους. 
Ιδιόμορφη αρχιτεκτονική με διαφορετικά στοιχεία ανά όψη. Το κτίριο οργανώνεται γύρω από υαλοσκέπαστο αίθριο. Δεξιά και αριστερά του αιθρίου βρίσκονται οι διάδρομοι που ενώνουν το μπροστινό με το πίσω μέρος του κτιρίου. Η μπροστινή όψη (Βενιζέλου) είναι μνημειακής, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με 5 ορόφους, το μέγαρο Μπουρλά. Χαρακτηριστικοί είναι οι κίονες που προσομοιάζουν κίονες κορινθιακού ρυθμού και χωρίζουν το κτίριο σε έξι κάθετες ζώνες. Ο 5ος όροφος, ο οποίος περιλαμβάνει και εξώστη χωρίζεται από τον 4ο με οριζόντια διακοσμητική ταινία. Η πίσω όψη (στοά Λεβή) είναι διώροφη. Συναντάμε και εκεί κορινθιακά κιονόκρανα, σε συνέχεια της μπροστινής όψης, ωστόσο εδώ οι κάθετες ζώνες είναι 7. Επίσης, παρατηρούμε και μπαρόκ στοιχεία διακόσμησης (όπως οι στέψεις),αλλά και φυτικά 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ισαάκ Μπουρλά υφασματέμπορος. 
Σχεδιάστηκε το 1925 σε σχέδια των Ζαχαριάδη-Κοκορόπουλου (έχοντας υπόψη τους το πολυκατάστημα Selfridge στο Λονδίνο)και κατασκευάστηκε από την
ελληνική εταιρεία ΕΡΕΚΑ ΑΕ τα χρόνια 1926 & 1927. Παραδόθηκε προς χρήση το 1928. Η χρήση του υπήρξε εξαρχής επαγγελματική, με εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων. Μέχρι και σήμερα(2015) στεγάζει γραφεία, επιχειρήσεις και χώρους διασκέδασης. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου