Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Μέγαρο Ασλανιάν, Ελ. Βενιζέλου 14, Θεσσαλονίκη


Λεπτομέρεια όψης

Λεπτομέρεια μπαλκονιών

Η άδεια ανέγερσης
Πηγή :  http://www.salonikajewisharchitecture.com

Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 14, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Μέγαρο Ασλανιάν 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό

Χρόνος Κατασκευής : 1923 

Αρχιτέκτονας : Pierro Arrigoni 

Περιγραφή : 
Πενταώροφο κτίριο, ανήκει στα κτίρια του εκλεκτικισμού. Έντονα διακοσμητικά στοιχεία ροκοκό και Νεομπαρόκ. Όπως όλα τα εμπορικά μέγαρα της εποχής του, τα καταστήματα αναπτύσσονται γύρω από ένα υαλοσκέπαστο αίθριο. 
Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας υπ. αριθ. 424/6.2.1924 είναι το μόνο έγγραφο που έχει διασωθεί από τον φάκελο του κτιρίου. Από αυτό προκύπτει ότι πρόκειται για ισόγειο κτίριο, με τρεις ορόφους. Προβλέφθηκε ύψος 6 μ. για το ισόγειο και 3,75μ. για καθέναν από τους ορόφους. 
Το κτίριο που διασώθηκε, αποτελείται από ισόγειο και τέσσερις ορόφους. Η όψη του είναι οργανωμένη σε τρία τμήματα: Βάση που αποτελείται από τα ισόγεια με μεσοπάτωμα καταστήματα, κορμό που συνίσταται από τους τρεις επόμενους ορόφους και στέψη που συνίσταται από τον τέταρτο όροφο της οικοδομής. Αυτός διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους με ένα μεταλλικό συμπαγές κιγκλίδωμα σε ελαφρά προεξέχοντα εξώστη σε όλο το μήκος της πρόσοψής του. Ο κεντρικός κατακόρυφος άξονας τονίζεται με την διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου στο κτίριο και με το προεξέχον κεντρικό τμήμα (έρκερ) στους επόμενους τρεις ορόφους και ολοκληρώνεται με την επίστεψη με καμπύλο αέτωμα στην απόληξη του τέταρτου ορόφου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1923, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Κατασκευάστηκε για εμπορική χρήση και στέγασε καταστήματα. Σήμερα (2016) φιλοξενεί ιδιωτικό κολέγιο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου