Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθανασάκη 1, Βόλος

Γενική άποψη

Διεύθυνση : Αθανασάκη 1, Βόλος 

Επωνυμία : Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1909 

Αρχιτέκτονας :  Α. Αγγελίδης - Ι.Π. Σκούταρης

Περιγραφή : 
Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. Αποτελείται από ισόγειο και δύο μικρά ημιυπόγεια και διαθέτει επτά χώρους έκθεσης. ο αρχικό σχέδιο κατασκευής εκπόνησε ο μηχανικός της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Αγγελίδης και υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Ι.Π. Σκούταρης. 
Στεγάζεται με ξύλινη πολύκλινη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια βυζαντινού τύπου που καταλήγουν σε περιμετρική σειρά ακροκεράμων δημιουργώντας μία δαντελωτή απόληξη. 
Η πρόσοψή του διαμορφώνεται με βάση τα νεοκλασικά πρότυπα και την βασική αρχή, βάση, κορμός, στέψη. Είναι συμμετρική στον κατακόρυφο άξονά της και τονίζεται από το κεντρικό τμήμα της εισόδου που προεξέχει ελαφρά δημιουργώντας πρόπυλο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι ίσως το μοναδικό δημόσιο κτίριο της περιόδου του νεοκλασικισμού και σώζεται στο Βόλο, και αποτελεί αξιόλογο δείγμα των αρχών του 20ου αιώνα. Επίσης αποτελεί σημείο αναφοράς και συνδέεται με τις ιστορικές μνήμες των κατοίκων του Βόλου και συνέβαλε αποφασιστικά με τη μακρόχρονη λειτουργία του στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου