Γενική άποψη
|
Καρτποστάλ εποχής πριν αλλαχθεί το αέτωμα
|
Διεύθυνση : Αγ. Δημητρίου & Προξένων, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : Διοικητήριο
Αρχιτεκτονική μορφή : Εκλεκτικιστικό με νεοκλασικά στοιχεία
Χρόνος Κατασκευής : 1891
Αρχιτέκτονας : Vitaliano Poselli
Περιγραφή :
Παρουσιάζει αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία τόσο στις όψεις όσο και εσωτερικά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, ως δημόσιο κτίριο, με την αρχιτεκτονική, πολεοδομική και ιστορική εξέλιξη της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Τριώροφο (αρχικά) κτίριο τετράγωνης κάτοψης, που οργανώνεται γύρω από αίθριο. Δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, αφού φέρει στοιχεία νεοκλασικά (όπως ο σαφής διαχωρισμός σε βάση-κορμό-στέψη) αλλά και αναγεννησιακά. Το αρχικό αέτωμα του μνημείου ακολουθούσε το τούρκικο μπαρόκ και αντικαταστάθηκε το 1954 από το νεοκλασικό τριγωνικό που βλέπουμε και σήμερα. Ο κεντρικός άξονας της πρόσοψης τονίζεται από την εσοχή της εισόδου, με τους κίονες που συνεχίζουν στον 2ο και 3ο όροφο και καταλήγει στο αέτωμα. Το κύριο κλιμακοστάσιο οδηγεί στον 1ο όροφο όπου παρατηρούμε οτι οι χώροι διατάσσονται περιμετρικά γύρω από το αίθριο. Στις άκρες του κτιρίου υπάρχουν δυο μικρότερα κλιμακοστάσια που οδηγούν στον 2ο και 3ο όροφο.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1891, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Κτίστηκε λίγο πιο κάτω από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν το παλιό κονάκι (το οποίο είχε χτιστεί επάνω στα βυζαντινά ανάκτορα) και ενσωμάτωσε αρχιτεκτονικά μέλη του βυζαντινού ανακτόρου στην κατασκευή του. Ο Ποζέλι εφάρμοσε μια περίεργη μέθοδο κατά την κατασκευή του με σκοπό να το κάνει πιο γερό: με την ολοκλήρωση των θεμελίων, ρίχτηκαν σε αυτά 60.000 αυγά μαζί με οικοδομικά υλικά “για να το κάνουν να δέσει” (Ζωρζέττα Ποζέλι “Ο Ποζέλι της Θεσσαλονίκης”, Β. Κολώνας, εκδόσεις University Studio Press). Το κτίριο επιπλώθηκε και διακοσμήθηκε από τον ίδιο τον Ποζέλι μετά από επιθυμία της τουρκικής διοίκησης.
Υπήρξε το διοικητικό κέντρο της πόλης και στέγαζε δημοτολόγιο, υποθηκοφυλακείο, λογιστήριο, κτηματολόγιο, ειρηνοδικείο, την αίθουσα νομαρχιακού συμβουλίου, την διεύθυνση εξωτερικών υποθέσεων, αστυνομίας και χωροφυλακής, πρωτοδικείο και εμποροδικείο και ιεροδικείο. Το 1907 στέγασε την Νομική Σχολή και το 1911 φιλοξένησε τον Σουλτάνο Μεχμέτ ‘Ε. Εδώ υπογράφηκε η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό το 1912. Μετά την απελευθέρωση στέγασε τις υπηρεσίες της Ελληνική Διοίκησης. Η
πυρκαγιά του 1917 δεν άγγιξε το κτίριο παρόλο που κατέστρεψε ό,τι υπήρχε γύρω του (το Σαατλί τζαμί που βρισκόταν περίπου στην σημερινή γωνία Προξένων και Κασσάνδρου, ένα λουτρό, φυλακές, τα διαμερίσματα του χαρεμιού και ένα τηλεγραφικό κέντρο).
πυρκαγιά του 1917 δεν άγγιξε το κτίριο παρόλο που κατέστρεψε ό,τι υπήρχε γύρω του (το Σαατλί τζαμί που βρισκόταν περίπου στην σημερινή γωνία Προξένων και Κασσάνδρου, ένα λουτρό, φυλακές, τα διαμερίσματα του χαρεμιού και ένα τηλεγραφικό κέντρο).
Το 1955 επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός ακόμα ορόφου. Στέγασε το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και πλέον φιλοξενεί την Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου