Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Δημοτική Αγορά, Τσώκρη & Μπελίνου Άργος

Γενική άποψη

Γενική άποψη

Καμαρόκλειδο της δημοτικής Αγοράς

Η αγορά στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από δελτάριο με στοιχεία εκδότη «Satrap».
Πηγή :  https://argolikivivliothiki.gr

Η αγορά πριν την αναστήλωση του 1988.


Διεύθυνση : Τσώκρη & Μπελίνου, Άργος 

Επωνυμία : Δημοτική Αγορά 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1889 

Αρχιτέκτονας : Παν. Καραθανασόπουλος (εργολάβος) 

Περιγραφή : 
Η τυπολογία του ακολουθεί τη σταυροειδή διάρθρωση της τυπολογίας της Αγοράς, ενώ η μορφολογική του δομή είναι νεοκλασική. Αποτελεί ενιαίο κτίριο τριών κτιριακών τμημάτων, το οποίο στεγάζεται χωριστά με τετράρριχτες στέγες (τα δύο ακριανά) και δίρριχτες (τα μεσαία τμήματα). 
Πρόκειται για θαυμάσιο νεοκλασικό κτίσμα, το οποίο εντυπωσιάζει με το μέγεθος του και τη συμμετρία του. Είναι επίμηκες και χωρίζεται από δύο διαδρόμους κάθετους μεταξύ τους, ένα στενό κι ένα φαρδύ, σε τέσσερα ίσα και πανομοιότυπα τμήματα. Οι διάδρομοι οδηγούν σε τέσσερις εξόδους, από τις οποίες οι δύο στις μακρές πλευρές έχουν τρεις μεγάλες καμάρες και είναι ιδιαίτερα επιβλητικές. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Πιθανολογείται ότι μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ε. Τσιλλέρ. Κτίστηκε το 1889 επί δημάρχου Σπ. Καλμούχου. Τα σχέδια εκπόνησε ο γεωμέτρης Παν. Καραθανασόπουλος και την ανέγερση ανέλαβε ο εργολάβος Βουγιούκας από το Ναύπλιο. 
Από την αρχή και μέχρι σήμερα λειτούργησε για το σκοπό που κτίστηκε, δηλαδή ως αγορά. Παλιότερα αποτελούσε το εμπορικό κέντρο της πόλης. Σήμερα στεγάζει με ενοίκιο συνολικά 24 καταστήματα, έξι σε κάθε τεταρτημόριο. 
Μετατροπές δεν έχει υποστεί. Το μόνο που χάθηκε είναι το πηγάδι, το οποίο βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο. Το 1989, εκατό χρόνια από την ανέγερση της, η αγορά αναπαλαιώθηκε αναστηλώθηκε με ευθύνη του Αργείου αρχιτέκτονα Κώστα Μακρή και λίγο μετά τοποθετήθηκε στο κέντρο, ημιδιαφανές στέγαστρο σαν οροφή. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου