Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ξενοδοχείο των Ρόδων, Βασ. Κων/νου & Ν Σάββα, Ρόδος

Γενική άποψη από street View (2014)

Πριν τις αφαιρεθούν τα ανατολίτικα στοιχεία
Φωτογραφία από https://www.newsbeast.gr

Διεύθυνση : Βασ. Κων/νου & Ν Σάββα, Ρόδος 

Επωνυμία : Ξενοδοχείο των Ρόδων 

Χρόνος Κατασκευής : 1926 

Αρχιτέκτονας : Florestano de Fausto / Rodolfo Petracco 

Περιγραφή : 
Επιβλητικό τετραώροφο κτίριο με σχέδια του αρχιτέκτονα M. Platania. Η αρχική του μορφή ήταν αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας "Μορέσκο". Έγινε όμως επέμβαση κατά την ιταλική φασιστική περίοδο παίρνοντας ένα χαρακτήρα καθαρά γεωμετρικό και μνημειακό. Ήταν το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο της Ρόδου. 
Έχει αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον γιατί ο όγκος του διασπάται σε μικρότερους δίνοντας ποικιλία και κίνηση στη σύνθεση. Οι λιτές του γραμμές, τα τοξωτά ανοίγματα και ο κήπος του έχουν δεθεί αδιάσπαστα με την εικόνα της πόλης. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το αρχικό ιταλικό όνομα του ξενοδοχείου ήταν "Grande Albergo delle Rose" (Μέγα Ξενοδοχείο των Ρόδων). Η κατασκευή άρχισε τον Μάρτιο του 1925 σε σχέδια του Florestano de Fausto και το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1927, παρουσία πολλών φιλοξενούμενων από την Ιταλία και την Αίγυπτο, στα πλαίσια της τουριστικής πολιτικής της ιταλικής κατοχής. Το 1930 ο αρχιτέκτονας Rodolfo Petracco ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο επέκτασης του κτιρίου, με προσθήκη που ονομάστηκε «μικρό ξενοδοχείο των Ρόδων». 
Με την επιβολή του φασισμού στην Ιταλία (1936) η κυρίαρχη αρχιτεκτονική ιδεολογία (Πιατσεντίνι) επηρεάζει τη μορφή του κτηρίου. Εξαφανίζονται τα ανατολίτικα στοιχεία (τόξα, θόλοι, αψίδες κ.τ.λ.) και το κτήριο παίρνει την σημερινή του μορφή. Την τελευταία περίοδο της ιταλικής κατοχής, το κτίριο αποκτά νέες όψεις, καθαρές, γεωμετρικές μορφές, με την απομάκρυνση όλων των διακοσμητικών στοιχείων, και χρήση του επιχρίσματος με finta pietra, σε μορφή ισόδομης τοιχοποιίας, που παραπέμπει στην ιπποτική αρχιτεκτονική. 
Μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο συνέχισε την λειτουργία του ως ξενοδοχείο, ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960. 
Σήμερα (2019) λειτουργεί ως καζίνο- ξενοδοχείο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 80837/5125α/02-12-1986 ΦΕΚ 40/Δ/30-01-1987 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου