Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ζωοδόχου Πηγής 9, Αθήνα

Γενική άποψη street View (2014)

Γενική άποψη

Λεπτομέρεια εισόδου

Διεύθυνση : Ζωοδόχου Πηγής 9, Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό με νεοκλασικά στοιχεία

Χρόνος Κατασκευής : 1926 

Αρχιτέκτονας : Ηλίας Κουρμουλής 

Περιγραφή : 
Τριώροφο μεσαίο κτίριο με ημιυπόγειους χώρους και με κάτοψη σχήματος Γ. Η πρόσοψη είναι εκλεκτικιστικού χαρακτήρα με διατήρηση πολλών νεοκλασικών χαρακτηριστικών, όπως συμμετρία προς τον κεντρικό άξονα θύρες εισόδου, φουρούσια 1ου ορόφου, γείσο, απομίμηση κυφωτών γωνιολίθων στο ισόγειο. Επίσης στοιχεία από αρχιτεκτονικά ρεύματα της εποχής όπως τα ξύλινα έρκερ με γραμμικές διακοσμήσεις στην ποδιά, κιγκλιδώματα με διακόσμηση ART-DECO στα μπαλκόνια κλπ. Το κεντρικό έρκερ του 2ου ορόφου είναι ημιεξαγωνικό. 
Ο κεντρικός άξονας του κτιρίου τονίζεται στον πρώτο όροφο από κανονικών διαστάσεων εξώστη με μαρμάρινο δάπεδο και μαρμάρινα ανάγλυφα φουρούσια και σιδερένιο κιγκλίδωμα ενώ οι δύο ακραίοι άξονες του πρώτου ορόφου φέρουν στους κλειστούς εξώστες (τύπου ερκέρ) ξύλινης κατασκευής και γραμμικής μορφής μικρών διαστάσεων φουρούσια. Ο κεντρικός άξονας του δευτέρου ορόφου τονίζεται και αυτός από κλειστό εξώστη πολυγωνικής μορφής (τύπου ερκέρ) με τρία ανοίγματα και ανάγλυφα μαρμάρινα φουρούσια, ενώ οι ακραίοι άξονες τονίζονται από μικρών διαστάσεων εξώστες με σιδερένιο κιγκλίδωμα. Στο ισόγειο παρατηρούμε δύο εξώθυρες που έχουν που είναι ξύλινες ταμπλαδωτές με φεγγίτες από τζάμι και επίπλαστο φαρδιάς μορφής πλαίσιο. Η υφή του κτιρίου εκατέρωθεν του μεσαίου ανοίγματος του ισογείου τονίζεται από λαξευτή πέτρα, ενώ στο υπόλοιπο του κτιρίου παρατηρούμε δυναμική χάραξη των οριζόντιων αρμών (ισόδομο σύστημα). Η επίστεψη γίνεται με προεξέχον γείσο και τονίζεται από διακοσμητικούς δίδυμους γεισίποδες. 
Εσωτερικά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γύψινα διακοσμητικά της οροφής, όπως και η ξύλινη εσωτερική σκάλα. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής των σπιτιών της Αθήνας των πρώτων δεκαετιών του 20ού αι. και συγκεκριμένα: κτίσθηκε το 1926 από τον Σμυρναίο αρχιτέκτονα Ηλία Κουρμουλή. 
Στο σπίτι από το 1942 κατοίκησε και ίδρυσε Σχολή του Θεάτρου Τέχνης ο Κάρολος Κουν. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 90596/6677α/25-10-1994 ΦΕΚ 1196/Δ/17-11-1994 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου