Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ξενοδοχείο «Παλλάδιον», Πανεπιστημίου 54 & Μπενάκη 14, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Φωτογραφία εποχής

Λεπτομέρεια μεταλλικού στεγάστρου


Διεύθυνση : Πανεπιστημίου 54 & Μπενάκη 14, Αθήνα 

Επωνυμία : Ξενοδοχείο «Παλλάδιον» 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό με στοιχεία ART NOUVEAU 

Χρόνος Κατασκευής : 1915 

Αρχιτέκτονας : Παναγιώτης Ζίζηλας 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα αξιόλογο εκλεκτικιστικό κτήριο με στοιχεία ART NOUVEAU. Είναι κτίσμα τετραώροφο, κεραμοσκεπές, με αυστηρή συμμετρία στα ανοίγματα των όψεων που πλαισιώνονται άλλοτε από απλά πλαίσια, άλλοτε από ανάγλυφες παραστάδες με ραβδώσεις που καταλήγουν σε επιστήλιο και τέλος από ημικίονες με ραβδώσεις. 
Αξιόλογο επίσης μορφολογικό στοιχείο του κτιρίου είναι το μεταλλικό στέγαστρο πλάτους 2μ. που καλύπτει την κυρίως είσοδο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εσωτερικό του κτηρίου, με την μαρμάρινη επιβλητική κεντρική σκάλα και τις γύψινες διακοσμήσεις που κοσμούν τα ταβάνια των μεγάλων αιθουσών. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Οικοδομήθηκε το 1915, βάσει σχεδίων του πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Ζίζηλα (1861-1931). Εντάσσεται στη γραμμή ανέγερσης μεγάλων οικοδομών "εκμετάλλευσης" (ξενοδοχείων ή πολυκατοικιών με πολυτελή διαμερίσματα) για εύπορους πελάτες-ενοικιαστές. Για ένα μεγάλο διάστημα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, αρχικά με την επωνυμία "Πριγκήπισσα Σοφία" (μαρτυρείται μεταξύ των ετών 1915-1917), αλλά κυρίως ως «Παλλάδιον» (μαρτυρείται από το 1920 και λειτουργούσε ακόμη το 1977). Πρόσφατα ανακαινίστηκε.
Ο Ζίζηλας του έδωσε μια νεωτεριστική αύρα που θυμίζει τα παρισινά και βιενέζικα "Grand Palaίs" ή 'Zίnsρalaίs της εποχής.
Στα μέσα του 90, αγοράστηκε παρηκμασμένο από ιδιώτη με σκοπό την ανακαίνισή του ως χώρος γραφείων. Ανακαινίστηκε με απόλυτη πιστότητα εσωτερικά και εξωτερικά:  ο φέροντας οργανισμός του αντικαταστάθηκε εκ νέου, ώστε να μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πληροί όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κτιρίου, όμως το αρχικό σχέδιο τηρήθηκε πιστά. Αποκολλήθηκαν και συντηρήθηκαν ακόμη και οι οροφογραφίες του κτιρίου.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/13-09-1983 ΦΕΚ 503/Δ/07-10-1983 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου