Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Κτίριο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κορίνθου 23 & Λαμπρινίδου Άργος Αργολίδας

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Κορίνθου 23 & Λαμπρινίδου Άργος Αργολίδας 

Επωνυμία : Κτίριο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αργολίδας 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Περιγραφή : 
Αποτελεί αντιπροσωπευτική μορφή νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και χαρακτηρίζεται από την ευρρυθμία και συμμετρία και την αρμονική εναλλαγή των πλήρων και κενών επιφανειών των όψεων του. 
Πρόκειται για διώροφο κτίσμα, αρκετά μεγάλο και διακρίνεται για τη συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αναπαλαιώθηκε πρόσφατα και εξακολουθεί να στεγάζει το Επιμελητήριο, που κατά τη διάρκεια της επισκευής του κτιρίου είχε μετακομίσει προσωρινά σε κτίριο της οδού Κορίνθου. 
Αξίζει να αναφερθεί πως το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αργολίδας ιδρύθηκε το 1966. Μέχρι τότε υπήρχε το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αργολιδοκορινθίας. Αρχικά στεγαζόταν σε νοικιασμένο κτίριο, μέχρι που το 1972 αγόρασε το παραπάνω κτίριο και απέκτησε έτσι δική του στέγη. 
Το μέγαρο είχε περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου το 1963, όταν πέθανε στην Ατλάντα των ΗΠΑ ο ομογενής Κων/νος Π. Μπαμπαλιάρος. Επιθυμία του δωρητή Μπαμπαλιάρου ήταν να χρησιμοποιηθεί το κληροδότημα ως κλινική για τους πτωχούς. Επειδή ο στόχος ήταν ανέφικτος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, να εκποιηθεί και τα χρήματα να διατεθούν για την αποπεράτωση του νοσοκομείου. Έτσι, το 1972 αγοράστηκε από το Επιμελητήριο αντί του ποσού του 1.600.000 δρχ. 
Ο Μπαμπαλιάρος το είχε αγοράσει το 1917 από τον εμποροκτηματία Ιωάννη Γ. Μπότσο. Προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ο Γεώργιος Αθ. Μπόμπος, ο οποίος — όπως μνημονεύεται στο συμβόλαιο — είχε αγοράσει το 1891 εργαστήριο με υπόγειο από τον Πέτρο Θ. Πετρίδη και τις Αγλαΐα και Βασιλική Δημ. Παπαστασινοπούλου. Επομένως, ο Μπόμπος πρόσθεσε στη συνέχεια τον πρώτο όροφο, μετά το 1891. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/20-07-1982 ΦΕΚ 401/Δ/20-08-1982 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου