Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Μέγαρο Φυτάκη, Δουκός Μποφώρ 10 & Επιμενίδου, Ηράκλειο

Γενική άποψη από street View (2014)

Παλιά φωτογραφία

Διεύθυνση : Δουκός Μποφώρ 10 & Επιμενίδου, Ηράκλειο 

Επωνυμία : Μέγαρο Φυτάκη 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1926-1930 

Περιγραφή : 
Αποτελείται από ισόγειο και τέσσερεις ορόφους. Η φέρουσα κατασκευή του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα νεοκλασικίζοντα εξωτερικά μορφολογικά στοιχεία (αρχιτεκτονικές προεξοχές, γείσα, πεσσοί, κιγκλιδώματα εισόδων και εξωστών) και η σχέση των ανοιγμάτων στις όψεις συνθέτουν ένα μοναδικό στην πόλη του Ηρακλείου αρχιτεκτόνημα. 
Μοναδικές στις λεπτομέρειές τους είναι οι ξύλινες εξώπορτες των καταστημάτων στο ισόγειο οι οποίες είναι διακοσμημένες με ψευδοπαραστάδες με ραβδώσεις. 
Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν δύο μεγάλοι φωταγωγοί. Οι περισσότεροι εσωτερικοί μη φέροντες τοίχοι έχουν κατεδαφισθεί, όμως η στατική του επάρκεια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι το πρώτο πολυώροφο κτίριο στην πόλη με διαμερίσματα κατοικιών, κτισμένο στα 1926-30, με αξιόλογα νεοκλασικά στοιχεία στις όψεις. Επίσης αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πολυκατοικίας της περιόδου του μεσοπολέμου και σημείο αναφοράς για την πολεοδομική εξέλιξη του Ηρακλείου. 
Το Μέγαρο χτίστηκε περί το 1926 από την Εμπορική Εταιρία Φυτάκη – Κασαπάκη. Οι ιδιοκτήτες του ήταν μεγαλέμποροι που ασχολούνταν με τις εξαγωγές του κίτρου. Πιο συγκεκριμένα, ο Φυτάκης που ήταν έμπορος λαχανικών και φρούτων, μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο αποφάσισε να ασχοληθεί με τις εξαγωγές κίτρου. Συνεταιρίστηκε τότε με τον Κασαπάκη ο οποίος γνώριζε ήδη καλά την αγορά κίτρου. Η συνεργασία τους αποδείχτηκε εξαιρετικά προσοδοφόρα και τα κέρδη άρχισαν να υπερβαίνουν κάθε προσδοκία. Τότε ήταν που ο Φυτάκης αποφάσισε να χτίσει ένα σύγχρονο μνημείο πλούτου, χλιδής και μεγαλοπρέπειας. Σύμφωνα με τα σχέδια, τα θεμέλια του κτηρίου τοποθετήθηκαν πάνω στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, στο σημείο με την ονομασία Cortina Dei Consiglieri. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο υλοποίησης ενός τέτοιου κτηρίου αποτελούσε το αντικείμενο συζήτησης ολόκληρης της πόλης. Στο Ηράκλειο της εποχής, κανένα κτήριο δεν είχε πάνω από δύο ή τρεις ορόφους, όταν ξαφνικά άρχισε να χτίζεται ένα πανύψηλο τετραώροφο οικοδόμημα. Όταν επιτέλους καταλάγιασε ο θόρυβος των συνεργείων, οι Ηρακλειώτες αλλά και οι επισκέπτες έμεναν ώρες έκθαμβοι μπροστά στο νέο τους λαμπρό απόκτημα! 
Το μεγαλειώδες κτήριο ολοκληρώθηκε από τους αδελφούς Γουναλάκη και οι όροφοι του διαμορφώθηκαν σε 26 μεγάλα διαμερίσματα τα οποία νοικιάστηκαν στις ανώτερες, κοινωνικά και οικονομικά, οικογένειες της πόλης. Στην πολυτελή σάλα του ισογείου, στεγάστηκε η Λέσχη Επιστημόνων Ηρακλείου «Θεοτοκόπουλος», που είχε ως πρόεδρο τον γυναικολόγο. Νικόλαο Βογιατζάκη και μέλη της όλη την άρχουσα τάξη της πόλης. Κάθε Σάββατο διοργανωνόταν εκεί χοροί, οι οποίοι αποτελούσαν το επίκεντρο της κοσμικής ζωής του Ηρακλείου και οικοδέσποινα τους ήταν η σύζυγος του προέδρου της λέσχης κ. Αγλαΐα Βογιατζάκη. Η λέσχη διοργάνωνε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αλλά και χορούς στους οποίους συχνές εμφανίσεις έκαναν και μέλη του Συλλόγου των Δεσποινίδων της πόλης. Αλλά και τις καθημερινές η λέσχη γέμιζε από τα περίπου 200 μέλη της. Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το Μέγαρο βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της ζωής της πόλης. Εδώ στεγάζονται τα πολιτικά γραφεία βουλευτών και οι πιο γνωστοί εμπορικοί οίκοι του Ηρακλείου. Ο πόλεμος όμως άλλαξε τραγικά την κατάσταση. 
Το 1970 το μέγαρο πωλείται σε πλειστηριασμό και αγοράζεται από την εταιρεία «Κουφάκη – Καψή Α.Ε.» για το ποσό των 11.060.000 δραχμών. 
Το μοναδικό για το Ηράκλειο και ολόκληρη την Κρήτη οικοδόμημα, ανακαινίστηκε ριζικά και μεταμορφώθηκε σ’ ένα πολυτελέστατο Ξενοδοχείο 5 αστέρων, υπό την ιδιοκτησία του Γεωργίου Δ. Μιχαλάκη, επονομαζόμενο GDM Megaron Hotel. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου