Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Αιόλου 1 & Πελοπίδα , Αθήνα

Γενική άποψη

Φωτογραφία εποχής


Φωτογραφία εποχής


Λεπτομέρεια μπαλκονιού


Διεύθυνση : Αιόλου 1 & Πελοπίδα , Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1850-1900 

Περιγραφή : 
Χαρακτηριστικό νεοκλασικό διώροφο κτίριο με εκλεκτικιστικά στοιχεία, κτισμένο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η αρχική χρήση του κτηρίου, όπως φαίνεται από την διαμόρφωση των κατόψεων, ήταν καταστήματα στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο. Η είσοδος στην κατοικία γινόταν από ένα μικρό διάδρομο στην άκρη του οικοπέδου επί της οδού Πελοπίδα. 
Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα με όροφο και υπόγειο, κτισμένο σε τρεις φάσεις, το οποίο διαμορφώνει στο εσωτερικό ένα μικρό αίθριο. Αρχικά κτίστηκε το κτήριο προς την οδό Πελοπίδα και σε δεύτερη φάση το τμήμα προς την οδό Αιόλου, χρησιμοποιώντας τα ίδια κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία. Η διαφορά των φάσεων διακρίνεται κυρίως στις διαφορετικές στέγες, αλλά και στην αυτονομία των κατόψεων των κτηρίων. Σε μία επόμενη χρονική περίοδο θα πρέπει να κτίστηκε η προσθήκη πάνω από την είσοδο, προς την εσωτερική αυλή. 
Η διαμόρφωση των όψεων δεν είναι απόλυτα ομοιογενής. Οι δύο πρώτες φάσεις παρουσιάζουν μια σαφή ομοιογένεια τόσο στο ισόγειο, όσο και στον όροφο, ενώ η νεότερη προσθήκη που κατασκευάστηκε πάνω από την είσοδο προς τον όροφο έχει διαφοροποιηθεί εντελώς από το υπόλοιπο κτίριο με την χρήση ενός ισόδομου μοτίβου με άγριο σοβά και σκοτίες. 
Τα μεγάλα ανοίγματα του ισογείου διαχωρίζονται με πεσσούς με επίκρανο δωρικού τύπου και φέρουν περίτεχνες σιδεριές στο φεγγίτη. Στον όροφο υπάρχουν τρεις μαρμάρινοι εξώστες, ένας μεγάλος στην όψη επί της οδού Πελοπίδα και δύο μικρότεροι στην όψη επί της οδού Αιόλου, οι οποίοι στηρίζονται σε μαρμάρινα φουρούσια και φέρουν ένα μεταλλικό κιγκλίδωμα με περίτεχνο διάκοσμο. Τα ανοίγματα κοσμούνται με γύψινες διακοσμητικές παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα. Τα παράθυρα έχουν κάτω από την ποδιά τους ένα στηθαίο με μπαλούστρες. 

Ιστορικά στοιχεία Λαογραφικά στοιχεία : 
Το 1930 καταγράφονται εκεί ένα σανδαλοπωλείο και ένα καφενείο. 
Το κτήριο αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει υπηρεσίες του. Μετά το σεισμό του 1999, το κτήριο αποκαταστάθηκε σύμφωνα με μελέτη εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/24-10-1980 ΦΕΚ 617/Δ/08-11-1980 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου