Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ξενοδοχείο «Excelsior», Μητροπόλεως 23 & Κομνηνών, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη

Φωτογραφία εποχής

Λεπτομέρεια όψης

Σχέδιο όψης



Διεύθυνση : Μητροπόλεως 23 & Κομνηνών, Θεσσαλονίκη 


Επωνυμία : Ξενοδοχείο «Excelsior» 

Χρόνος Κατασκευής : 1924-1925 

Αρχιτέκτονας : Joseph Pleyber - Eli Hassid Fernandez 

Περιγραφή : 
Αποτελείται από ισόγειο και 4 ορόφους. Στον τέταρτο σε εσοχή όροφο του κτηρίου έγινε μια μικρή προσθήκη ολοκλήρωσης κατά την αποκατάσταση του κτιρίου από το γραφείο 3SK Στυλιανίδης. Χαρακτηριστική είναι η τρίτη όψη η οποία δημιουργείται , σε γωνία 45 μοιρών. Το κτήριο είναι απολύτως συμμετρικό ως προς τον κάθετο άξονα. Αρχικά η είσοδος βρισκόταν στον κεντρικό άξονα της τρίτης όψης και υπογραμμιζόταν από το μεγάλο τοξωτό άνοιγμα. Σήμερα βρίσκεται στην όψη της οδού Μητροπόλεως, στην μια από τις δύο θύρες – μάλλον βοηθητικές, που προϋπήρχαν. Πάνω από την σημερινή είσοδο, παρατηρούμε μεγάλο, ημικυκλικό φεγγίτη που προσφέρει φυσικό φωτισμό στο χώλ της εισόδου και το κλιμακοστάσιο. Ο κεντρικός άξονας της κάθε όψης τονίζεται, καθώς καταλήγει σε μπαρόκ αέτωμα που φέρει μεγάλο διακοσμητικό μενταγιόν. Ο κεντρικός άξονας της τρίτης όψης καταλήγει σε σκεπαστό εξώστη, με πεσσούς αρχαίου ελληνικού στυλ και διακόσμηση με μαιάνδρους. Το αέτωμα πάνω από τον εξώστη, φέρει την ονομασία του ξενοδοχείου, η οποία έχει διατηρηθεί στην αρχική της μορφή. Στο εσωτερικό, παρατηρούμε γύψινες διακοσμήσεις στους τοίχους και τις οροφές, μαρμάρινες σκάλες, ξύλινες κουπαστές και σφυρήλατα κιγκλιδώματα. Χαρακτηριστικό στοιχείο, οι καμπύλοι φεγγίτες που φωτίζουν φυσικά το κλιμακοστάσιο.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1924-25 σε σχέδια των μηχανικών Pleyber-Fernandez. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ασέρ Ματαλών, κτηματίας. 
Η υπ. αριθ. 1118/10.3.1925 οικοδομική άδεια εκδίδεται με μελέτη των μηχανικών Ελί Χασσίδ-Φερνάντεζ και Ζοζέφ Πλεϋμπέρ, στο όνομα του Ασέρ Ματαλών.
Το κτίριο λειτουργεί ως ξενοδοχείο ήδη, όταν στις 6 Οκτωβρίου 1927 το Γραφείο Σχεδίου Πόλης ειδοποιεί τον ενοικιαστή - διευθυντή του Ξενοδοχείου Α. (Χατζη)Τσώμο για άμεση κατεδάφιση του ξύλινου παραπήγματος (ανθώνας) στην ταράτσα.
Βάσει της εγκεκριμένης μελέτης σε κάθε όροφο του ξενοδοχείου οργανώνονται δώδεκα (12) δωμάτια μέσα στα οποία υπάρχουν νιπτήρες. Τα κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες οργανώνονται σε δυο νησίδες στις δυο άκρες της οικοδομής.
Την εποχή που ακολούθησε την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 που αφάνισε ολόκληρο σχεδόν το κέντρο, η ανοικοδόμηση ξενοδοχείων ήταν συνήθης. Η Θεσσαλονίκη είχε περίπου 80 ξενοδοχεία και η οδός Κομνηνών φιλοξενούσε 4 ή 5 από αυτά. Λειτούργησε ως ξενοδοχείο και στο ισόγειο στέγαζε εμπορικά καταστήματα. Κάποια στιγμή το ξενοδοχείο σταμάτησε την λειτουργία του και οι όροφοι εγκαταλείφθηκαν, μέχρι το 2008 οπότε και ανακαινίστηκε και επαναλειτούργησε ως boutique hotel. Σήμερα(2017) ανήκει στην γνωστή οικογένεια Τορνιβούκα

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 

Πηγές 
http://estia.minenv.gr
https://thessarchitecture.wordpress.com
http://www.salonikajewisharchitecture.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου