Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Έπαυλη Συγγρού, Άλσος Συγγρού, Μαρούσι Αττικής

Γενική άποψη από (2017)
Φωτογραφία από ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Γενική άποψη από (2017)
Φωτογραφία από ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Το Γοτθικού ρυθμού εκκλησάκι
Φωτογραφία από https://ige.gr

Λεπτομέρεια πόρτας
Φωτογραφία από ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Άλσος Συγγρού, Μαρούσι Αττικής
 
Επωνυμία :  Έπαυλη Συγγρού
 
Αρχιτέκτονας :  Ερνέστος Τσίλλερ
 
Περιγραφή :
Η έπαυλη Συγγρού αποτελεί ένα διώροφο κτίσμα με υπερυψωμένο ισόγειο. Οι όψεις χαρακτηρίζονται από την αξονική συμμετρία των ανοιγμάτων και την αρμονία στη διάταξη των εξωστών και των κτιστών βεραντών.
Η είσοδος του κτηρίου βρίσκεται στη δυτική όψη και διαμορφώνεται με πρόπυλο με τοξωτά ανοίγματα, του οποίου η στέγη αποτελεί μία από τις κτιστές βεράντες του ορόφου.
Η κύρια όψη στη νότια πλευρά χωρίζεται σε τρία τμήματα κατά τον κατακόρυφο άξονα, με το κεντρικό τμήμα να τονίζεται τόσο με το μεγαλύτερο ύψος όσο και με τις βεράντες που εκτείνονται μπροστά στα ανοίγματα. Η ανατολική όψη ακολουθεί τη συμμετρία των ανοιγμάτων στον κατακόρυφο άξονα.
Χαρακτηριστικές είναι οι πυργοειδείς απολήξεις και επάλξεις στο ανώτερο τμήμα του κτηρίου.
Ο αύλειος χώρος κοσμείται με τον ανδριάντα του Ανδρέα Συγγρού, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Αντωνιάδη, σύμφωνα με παραγγελία της συζύγου του Ιφιγένειας Μαυροκορδάτου - Συγγρού (1842 - 1921).
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :  
Πρώτος ιδιοκτήτης του Κτήματος φέρεται ο Βρετανός αρχαιολόγος Stin, ο οποίος σκόπευε να πραγματοποιήσει σε αυτό ανασκαφές. Μετά το πέρας αυτών, ο Stin πώλησε το Κτήμα στον συμπατριώτη του – επίσης αρχαιολόγο- Will. Από τον τελευταίο το αγόρασε ο Ανδρέας Συγγρός πιθανότατα γύρω στο 1875, την ίδια δηλαδή περίοδο που παντρεύτηκε την Ιφιγένεια.
Τα σχέδια της εξοχικής κατοικίας, η οποία κατασκευάστηκε στην καμπή του 20ού αιώνα, ανατέθηκαν από τον ιδιοκτήτη στον αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923).
Το Κτήμα ή Άλσος Συγγρού καταλαμβάνει έκταση περίπου 950 στρεμμάτων, ενώ η βλάστηση αποτελείται κυρίως από πεύκα. Στον περίβολο της έπαυλης υπάρχει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα που είναι ο μοναδικός ορθόδοξος γοτθικού ρυθμού ναός στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, μαθητή του Θεόφιλου Χάνσεν.
Η Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου - Συγγρού κληροδότησε το κτήμα και τα περιλαμβανόμενα κτίσματα στη Γεωργική Εταιρεία Αθηνών, προκειμένου να «ιδρύση αύτη εν αυτώ Σχολήν κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας και κτηνοτροφίας». Η έπαυλη Συγγρού στεγάζει σήμερα το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.
 
Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου