Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Αρχοντικό Δημ. Τσώκρη, Καραντζά 6, Άργος Αργολίδας

Γενική άποψη από street View (2014)
Γενική άποψη
Φωτογραφία από http://cultureportal.uop.gr


Διεύθυνση : Καραντζά 6, Άργος Αργολίδας 

Επωνυμία : Αρχοντικό Δημ. Τσώκρη 

Χρόνος Κατασκευής : 1829

Αρχιτέκτονας :  Θ. Βαλλιάνος

Περιγραφή : 
Είναι διώροφη πετρόκτιστη οικία του 1829, από τα παλιότερα και καλύτερα νεοκλασικά της πόλης. Είναι σε σχήμα Π με σαμαρωτή κεραμωτή στέγη, η οποία στις άκρες καταλήγει σε τριγωνικές μετόπες (αετώματα). Το μνημείο διακρίνει απόλυτη συμμετρία και ευρυθμία. Η μεγάλη βεράντα του πρώτου ορόφου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή με τα νεοκλασικά κολονάκια. Στηρίζεται σε δύο κίονες και σχηματίζει μεγάλο εξώστη για το ισόγειο. Η οροφή του εξώστη είναι κυματοειδής. Τα χρώματα της, που διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση, είναι τα αυθεντικά, όπως και ο ζωγραφιστός μαίανδρος κάτω από την κορνίζα της στέγης. 
Στη δεξιά και αριστερή πλευρά του εξώστη έχουν εντοιχιστεί δυο επιτύμβια ανάγλυφα, τα οποία βρέθηκαν στα θεμέλια της οικοδομής το 1827. Το δεξιό παριστάνει ολόσωμη γυναίκα με στεφάνι στο χέρι, το οποίο προσπαθεί να φτάσει ένα γυμνό παιδί, προφανώς ο γιος της νεκρής μητέρας. 
Εσωτερικά το πλακόστρωτο δάπεδο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και η ξύλινη σκάλα με το θαυμάσιο σφυρήλατο καγκελάκι. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Χαρακτηριστική αρχοντική οικία του γνωστού αγωνιστή του 1821 Δημ. Τσώκρη. Ο Δημήτριος Τσώκρης υπήρξε εξέχουσα στρατιωτική προσωπικότητα του 1821 και κατόπιν βουλευτής Άργους. 
Σύμφωνα με την μαρτυρία του ιστορικού Δ. Βαρδουνιώτη αλλά και με έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους το κτίριο οικοδομήθηκε το 1828 με αρχιτέκτονα τον Θ. Βαλλιάνο, στενό συνεργάτη του Καποδίστρια. Στον πρώτο όροφο ευρίσκονται έπιπλα του 19ου αιώνα, ίσως τα αρχικά, η σέλα του αλόγου του Όθωνα και το γραφείο του Καποδίστρια, τον οποίο φιλοξενούσε ο στρατηγός, όταν παρεπιδημούσε στο Άργος. Άλλα αντικείμενα έχουν χαθεί, ενώ ο βαρύτιμος πολυέλαιος ευρίσκεται πιθανότατα στο εξοχικό του Ι. Ορλάνδου στις Σπέτσες, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. Πολλά από τα προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού παραχωρήθηκαν από τον Ι. Ορλάνδο στο Δήμο, αλλά ορισμένα από αυτά πάλι χάθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα σώζονται σε γυάλινη προθήκη στο γραφείο του Προέδρου του Δ.Σ. στο Δημαρχείο. 
Επίσης υπήρχαν ορισμένα κινητά αρχαία (κορμός μικρού αγάλματος, αρχιτεκτονικά μέλη κλπ.) ενώ εξακολουθούν να είναι εντοιχισμένα σημαντικά αρχαία, όπως μια μεγάλη λίθινη επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση γυναικείας μορφής και μικρού αγοριού, γνωστή ως «Τελέσιλλα». 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/20-07-1982 ΦΕΚ 401/Δ/20-08-1982 

Πηγές 



2 σχόλια:

  1. Με την διαφορά ότι, κάποιος "έξυπνος" πήγε κι΄εκτισε μπροστά από την αριστερή οριζόντια πλευρά του σπιτιού νέα κατοικία [ χωρίς συνέπειες πιστεύω ], την οποία, επιμελλώς αποκρύπτετε στην ΦΩΤΟ. !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μωραΐτη, μας αδικείτε όταν μας καταλογίζετε τέτοιες προθέσεις. Δεν έχουμε καμμία σχέση και κανένα συμφέρον. Η φωτογραφία λήφθηκε από το streetView με μόνο γνώμονα την καλύτερη απεικόνιση του διατηρητέου κτιρίου.

      Διαγραφή