Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Έπαυλη Γωγουσόπουλου, Κοραή 49 & Ιερέως Καζίκα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Γενική άποψη από street View (2011)
Λεπτομέρεια υπερυψωμένου πύργου
Φωτογραφία από http://kalamarianews.gr

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από http://kalamarianews.gr


Διεύθυνση : Κοραή 49 & Ιερέως Καζίκα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 

Επωνυμία : Έπαυλη Γωγουσόπουλου 

Χρόνος Κατασκευής : 1934 

Αρχιτέκτονας : Αναστάσιος Μεταξάς 

Περιγραφή : 
Είναι κτίριο διώροφο με γωνιακό υπερυψωμένο πύργο, με κομψές αναλογίες και απλή αλλά πολύ αρμονική σύνθεση όγκων. Τον χαρακτήρα του ως έργου τέχνης τονίζουν τα επί μέρους μορφολογικά του στοιχεία, όπως τα πεταλόμορφα τόξα επί κιόνων στον εξώστη του ορόφου, τα κτιστά φουρούσια με πρόσωπο γυναίκας που υποβαστάζουν τους εξώστες και τα κομψά κιγκλιδώματα των εξωστών. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας της αστικής τάξης την εποχή του μεσοπολέμου από τα τελευταία που απέμειναν στη Νέα Κρήνη της Θεσσαλονίκης, ενταγμένα σε ένα ευρύ χώρο πράσινου και με ρυθμούς που ξεκινούν από τον νεοκλασικό και τον εκλεκτικισμό και φθάνουν στην ART DECO. 
Ως έτος ανέγερσης αναφέρεται το 1934. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο ιατρός Γεώργιος Γωγουσόπουλος. Δεν αναφέρεται όνομα αρχιτέκτονα, ωστόσο η ομοιότητα του πύργου του κλιμακοστασίου με αυτόν της Έπαυλης Καρανικόλα μας κάνει να εικάζουμε ότι είχαν τον ίδιο αρχιτέκτονα (Μεταξάς). Ένα ακόμη στοιχείο συνδέει τις δύο επαύλεις. Τα διακοσμητικά σχέδια και τα γύψινα φουρούσια είναι έργα του γλύπτη Καρανικόλα. 
Σήμερα (2021)στεγάζει τη Μοντεσσοριανή Σχολή.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου