Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ακαδημίας 47 & Σίνα 12, Αθήνα


Γενική άποψη από street View (2014)
Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από ΥΠΠΟ  ΔΠΑΝΣΜ


Διεύθυνση : Ακαδημίας 47 & Σίνα 12, Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1923 

Αρχιτέκτονας : Μιχάλης Λυκούδης (Πολιτικός Μηχανικός) 

Περιγραφή : 
Τετραώροφο εκλεκτικιστικό κτήριο με επιδράσεις μπαρόκ, το οποίο ανεγέρθηκε το 1923. 
Η κατασκευή του κτηρίου είναι μικτή: Η φέρουσα εξωτερική τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη με λιθοδομή σε συνδυασμό με στύλους οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ οι χωριστικοί στύλοι στις πλάκες έχουν κατασκευαστεί από οπτοπλινθοδομή. 
Οι δύο όψεις του κτηρίου, της οδού Ακαδημίας και της οδού Σίνα, ενοποιούνται στην ημικυλινδρική γωνία, που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του οικοδομήματος. Το ημικυκλικό αυτό τμήμα τονίζει την αυτοτελή του υπόσταση με κόγχες, ομαλοποιώντας, έτσι, τη μετάβαση στις πλαϊνές όψεις. Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει το μνημειακό χαρακτήρα της σύνθεσης. 
Οι όψεις, συμμετρικές και πλούσια διακοσμημένες, παρουσιάζουν τριμερή διάρθρωση. Το ισόγειο και ο ημιώροφος φέρουν απλή βάση, ενώ ο κυρίως κορμός του κτηρίου, που αποτελείται από τον πρώτο και δεύτερο όροφο, ενοποιείται με τις μεγάλες παραστάδες που φέρουν επίκρανα ιωνικού ρυθμού. Η πλούσια διακοσμημένη στέψη περιλαμβάνει τον τρίτο όροφο. Στην κατάληξή του, οι μεγάλοι δίδυμοι γεισίποδες, κοσμημένοι με μενταγιόν και ταινίες δαφνόφυλλων, στηρίζουν το γείσο με το στηθαίο του δώματος. Το στηθαίο αποτελείται από συμπαγή τμήματα που εναλλάσσονται με μπαλούστρα και πεσσίσκους στα σημεία συνάντησης. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι ιδιαίτερα αξιόλογο οικοδόμημα σαν χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής του. Με τα πλούσια διακοσμητικά του στοιχεία, δανεισμένα από την ιστορική μορφολογία, αλλά ερμηνευμένα και χρησιμοποιημένα με αρκετή ελευθερία, προαναγγέλλει την εμφάνιση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. 
Ο αρχιτέκτονας του κτηρίου ήταν ο Μιχαήλ Λυκούδης (1871-1935). 
Τον Δεκέμβριο του  2008 κατά την διάρκεια ταραχών καταστράφηκε από πυρκαγιά. Με δωρεά του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου αποκαταστάθηκε πλήρως και από το 2017 στεγάζει γραφεία  καθηγητών της Νομικής.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/17-10-1984 ΦΕΚ 28/Δ/14-02-1985 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου