Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, Αθήνα

Γενική άποψη από http://www.eie.gr

Σχέδιο όψης 




















             Λεπτομέρεια εισόδου                                                                                       Λεπτομέρεια

       Φωτογραφία από ΥΠΠΟ  ΔΠΑΝΣΜ                                                       Φωτογραφία από ΥΠΠΟ  ΔΠΑΝΣΜ


Διεύθυνση : Λένορμαν 218, Αθήνα

Επωνυμία : Καπνεργοστάσιο

Αρχιτεκτονική τάση : Βιομηχανικό

Χρόνος Κατασκευής : 1927

Αρχιτέκτονας : Νίκος Γαβαλάς

Περιγραφή : 
Το κτήριο του Καπνεργοστάσιου αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Η κάτοψή του είναι τετράγωνη και αναπτύσσεται περιμετρικά γύρω από ένα τετραγωνικό αίθριο. Το αίθριο στεγάζεται με τζαμωτό στέγαστρο, που στηρίζεται σε μεταλλικό σκελετό. Ο εσωτερικός αυτός περίβολος χρησίμευε στην φόρτωση και εκφόρτωση των προϊόντων. Στις γωνίες του περιβόλου αναπτύσσονται τέσσερις σκάλες που οδηγούν στο υπόγειο, στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο του κτηρίου. 
Η μορφολογία των όψεων είναι απλή. Τα φωτιστικά ανοίγματα είναι μεγάλου μεγέθους και συμμετρικά. Χωρίζονται σε τρία μέρη με πεσσίσκους, ενώ τα τζάμια των παραθύρων διαχωρίζονται σε περισσότερα μέρη με καΐτια. 
Εντυπωσιακές είναι οι θύρες εισόδου με την επιγραφή «ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ» τοποθετημένη ημικυκλικά, ακολουθώντας το σχήμα της απόληξης του φεγγίτη. Οι πυκνές σιδεριές με το σήμα του εργοστασίου –τα αρχικά ΔΚ (Δημόσιον Καπνεργοστάσιον) με τους ομόκεντρους κύκλους και τα άνθη λωτού- αποτελούν τα λιτά κοσμήματα των όψεων του κτηρίου.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο επί της οδού Λένορμαν 218 στην Αθήνα οικοδομήθηκε το 1927, ακολουθώντας τη μελέτη του Ν. Γαβαλά, πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα με έντονη παρουσία στο χώρο των κατασκευών βιομηχανικών συγκροτημάτων και δημόσιων κτηρίων.
Το Καπνεργοστάσιο χωροθετείται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο 9.118 τ.μ. που περικλείεται μεταξύ των οδών Λένορμαν, Αμφιάρου, Λεάνδρου και Κρέοντος. Το κτήριο έχει. καλυμμένη επιφάνεια 7.338 τ.μ. και οικοδομήθηκε για να στεγάσει κατ’ αποκλειστικότητα, ακολουθώντας τις διατάξεις ειδικού νόμου, τα Καπνεργοστάσια. 
Το 1989 περιήλθε στην κυριότητα της Βουλής των Ελλήνων, αρχικά ένα τμήμα του συγκροτήματος, και το 2000 στο σύνολό του. Επακολούθησε μια σταδιακή ανακαίνισή του, στην οποία περιλαμβάνονταν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, αντικατάστασης υαλοστασίων, υδροροών και του δικτύου απορροής, καθαίρεσης των παλαιών υδατοδεξαμενών, αποκατάστασης των όψεων και των εσωτερικών χώρων κ.τ.λ. (με επίβλεψη της αρχιτέκτονος Παναγιώτας Δάρα, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής). Στους χώρους του εγκαταστάθηκε ήδη μέρος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ενώ υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ενός Μουσείου Καπνού, με την αξιοποίηση και του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου