Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Δημαρχείο, Ιωάννου Κότσικα & Ελλήνων Αμερικής, Κάρυστος Εύβοιας

Γενική όψη από street View (2011)

Διεύθυνση : Ιωάννου Κότσικα & Ελλήνων Αμερικής, Κάρυστος Εύβοιας 

Επωνυμία : Δημαρχείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1896 

Αρχιτέκτονας : Ποθητός Καμάρας (εργοδηγός) 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο που η γενική μορφή του και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του συνθέτουν τυπικό δείγμα δημοσίου κτιρίου του 19ου αιώνα. 
Το κτίριο έχει διαστάσεις 20Χ26 μέτρα. Έχει εσωτερικό αίθριο, 6,30Χ7,80 μέτρα και μία μεγαλοπρεπή είσοδο 3,75Χ7,70 μέτρα. Η στέγη του είναι τετράκλινη, εντυπωσιακή, σε σχήμα ορθογώνιο, στολίζεται με κεραμίδια Βυζαντινού τύπου και ακροκέραμα διακοσμητικά. Αποτελείται από εννέα γραφεία, δύο αίθουσες συνεδριάσεων (μία του Δημοτικού Συμβουλίου και μία του Ειρηνοδικείου) και τέσσερις εισόδους. Το ύψος κάθε χώρου από αυτούς είναι πέντε μέτρα. 
Πίσω από το κυρίως κτίριο, στον περίβολο, υπάρχουν δύο βοηθητικοί χώροι, που χτίστηκαν τότε, διαστάσεων, ό ένας 3Χ5 ,5 μ. και ο άλλος 2Χ5 μ. και ένας τρίτος, που χτίστηκε προ του 1940 με διαστάσεις 7Χ5,5 μ. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η απόφαση για την κατασκευή του Δημαρχείου αναφέρει : «Η ανέγερσις εν τη πρωτευούση του Δήμου Καρύστου δημοτικων καταστημάτων, εκ του κληροδοτήματος του αειμνήστου Ιωάννου Κότσικα, κατά το υπό του εργοδηγού Ποθητού Καμάρα συνταχθέντα σχεδιαγράμματα …». 
Το κτίριο κατασκεύασε ο Νικόλαος Γερμανός, εργολάβος δημοσίων έργων, από τη Χαλκίδα και ο προϋπολογισμός δαπάνης του έργου ήταν δρχ. 60.950 και 38% της εποχής. 
Τη θέση του κτιρίου είχαν επιλέξει από τότε που έκαναν το αρχικό σχέδιο της πόλεως Καρύστου, το 1842, οι μηχανικοί Λουδοβίκος Ράγκος, Συνταγματάρχης του Μηχανικού και ο Βαυαρός Μπίρμπαχ. 
Το κτίριο παραδόθηκε το 1896 στη δημοτική αρχή Καρύστου και οπότε έγινε η στέγαση του Δημαρχείου Καρύστου, στη νοτιοδυτική πτέρυγα, του Ειρηνοδικείου Καρύστου, στη νοτιοανατολική πλευρά και της Αστυνομίας Καρύστου, στη βόρεια πλευρά του οικοδομήματος. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου