Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Μέγαρο Ησαΐα, Πατησίων 65 & Ιουλιανού 29 Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Νυκτερινή άποψη
Φωτογραφία από http://www.openhouseathens.gr

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από http://archaeologia.eie.gr

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από http://archaeologia.eie.gr



Διεύθυνση : Πατησίων 65 & Ιουλιανού 29 Αθήνα 

Επωνυμία : Μέγαρο Ησαΐα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1923 

Αρχιτέκτονας : Παναγιώτης Ζίζηλας 

Περιγραφή : 
Τετραώροφο γωνιακό κτίριο με ημϊυπόγειο εκλεκτικιστικής μορφής με πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία. Το κτίριο έχει συμμετρική διάταξη μορφολογικών αξόνων που τονίζεται από τα μπαλκόνια που έχουν κάγκελα νεοκλασικού σχεδίου με ανάγλυφα φουρούσια και πεσσίσκους στους πρώτους τρεις ορόφους. Υπάρχει γείσο με ανάγλυφους γεισίποδες και διαχωριστικές ταινίες ορόφων. Τα ανοίγματα στους δύο πρώτους ορόφους πλαισιώνονται από πεσσούς και ραβδώσεις, ανάγλυφα ανθέμια, επιστύλια και γείσα. Η τοιχοποιΐα είναι ισόδομη με αρμούς. 
Είναι ένα πολύ αξιόλογο εκλεκτικιστικό οικοδόμημα, κτισμένο στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής του, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με ιδιαίτερη επιμέλεια, έχει πλούσια διακόσμηση στους εσωτερικούς του χώρους και στις όψεις (διακοσμητικές ταινίες, γιρλάντες με φυσικά κοσμήματα, καλοδουλεμένα μαρμάρινα φουρούσια, ποικιλία στη διαμόρφωση των ανοιγμάτων, περίτεχνα κάγκελα στα μπαλκόνια, πλούσια διακοσμημένη ξύλινη πόρτα εισόδου κλπ). 
Το κτίριο αυτό διακρίνεται για τη συμμετρία των μορφολογικών του στοιχείων και με τον επιβλητικό του όγκο δεσπόζει σ' ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο της Αθήνας. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το τετραώροφο μέγαρο του Γ. Ησαΐα, στη γωνία των οδών Πατησίων και Ιουλιανού, οικοδομήθηκε το 1923, βάσει σχεδίων του πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Ζίζηλα (1861-1931). Εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων οικοδομών "εκμετάλλευσης" (ξενοδοχείων ή πολυκατοικιών με πολυτελή διαμερίσματα) για εύπορους πελάτες-ενοικιαστές. Το μέγεθος και η μορφή του συγκεκριμένου κτιρίου (και άλλων αναλόγων), αποτελούσε μια τομή στην εξελισσόμενη εικόνα της Αθήνας εκείνης της εποχής. Αισθητικά διακρίνεται από έναν ρευστό όψιμο εκλεκτικισμό, ενώ παράλληλα αξιοποιεί το "μοντέρνο" οπλισμένο σκυρόδεμα. Τις τελευταίες δεκαετίες στεγάζει τη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. 
Το 2005 ανακαινίσθηκε πλήρως και σήμερα (2019) φιλοξενεί το “Κέντρο Τεχνών Πλάκα”. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 11674/411α/03-02-1987 ΦΕΚ 160/Δ/27-02-1987 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου