Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

πρώην «Ξενοδοχείο Απέργη», Δεληγιάννη 59 Μαξίμου Ξενίας & Χαρ. Τρικούπη, Κηφισιά Αττικής


Καρτποστάλ εποχής


Διεύθυνση : Δεληγιάννη 59 Μαξίμου Ξενίας & Χαρ. Τρικούπη, Κηφισιά Αττικής

Επωνυμία : πρώην «Ξενοδοχείο Απέργη»

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό με κλασικιστικά δυτικοευρωπαϊκά στοιχεία

Χρόνος Κατασκευής : 1948

Περιγραφή : 
Τετραώροφο κτίριο με σκελετό μπετόν αρμέ, κεραμοσκέπαστο περιμετρικά και με μικρό δώμα στο κέντρο. Παρουσιάζει εκλεκτικιστική μορφολογία με κλασικιστικά δυτικοευρωπαϊκά στοιχεία επιρροής της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, δηλαδή συμμετρικές όψεις, ημικυκλικούς εξώστες, κορνιζωμένα κουφώματα κιγκλιδώματα μπαρόκ, αξονικά διαταγμένα κουφώματα, γείσο στη στέγη στηριγμένο σε γεισίποδες).

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το ακίνητο υπέστη πολλές αλλαγές εσωτερικά και εξωτερικα. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι σχεδιάστηκαν από τον μηχανικό Γιάννη Νυδραίο που αντέγραψε εκείνους του ξενοδοχείου Νεγκρέσκο της Νίκαιας. 
Το 1931 το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ανώνυμος Ξενοδοχειακή Εταιρεία Σ. Απέργης». Την είσοδο του ξενοδοχείου κοσμεί από το 1936 το σιντριβάνι που ήρθε από τη Γερμανία. Το ξενοδοχείο, πέρα από τη μεγάλη πληρότητα, συμμετέχει στην κοινωνική ζωή της Κηφισιάς, ενώ φιλοξενεί σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και εκδηλώσεις της αθηναϊκής κοινωνίας. 
Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάσσεται από την κυβέρνηση και μετατρέπεται σε νοσοκομείο για Άγγλους τραυματίες. Το 1942 ακολουθούν οι Γερμανοί, που το χρησιμοποιούν επίσης σαν νοσοκομείο, και το 1944 επανέρχονται οι Άγγλοι. Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών ο ΕΛΑΣ, για να το καταλάβει, ανατινάσσει την αριστερή πτέρυγα.
Το 1948 τα παιδιά του Σταμάτη Απέργη παίρνουν δάνειο από Αιγυπτιώτες κεφαλαιούχους, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σοβαρές ζημιές που είχε υποστεί το κτήριο, και προσθέτουν έξι πολυτελείς σουίτες, ολοκληρώνοντας έτσι την κατασκευή και δίνοντας στο ξενοδοχείο την τελική του μορφή.
Το ξενοδοχείο αγοράζει ο Ιωάννης Σ. Λάτσης το 1984.
Το 2006 το κτήριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και αποτελεί την έδρα των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στην Ελλάδα.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 28751/1850α/06-05-1987 ΦΕΚ 471/Δ/27-05-1987

Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου