Γενική όψη από street View (2014)
|
Διεύθυνση : Πολυλά 49, Αθήνα
Επωνυμία : Ίδρυμα Γληνού
Αρχιτεκτονική μορφή : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1928
Αρχιτέκτονας : Άρης Χρόνης
Περιγραφή :
Χαρακτηριστικό δείγμα εποχής μεσοπολέμου με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία. Είσοδος με πρόστυλο εξώστη και κολωνάκια. Επίστεψη ανοιγμάτων με ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία. Κάγκελα νεοκλασικού σχεδίου (μεταλλική περίφραξη). Τμήμα εισόδου με πεσσίσκους που τονίζουν τις συμμετρίες των όψεων.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Στο κτίριο αυτό έζησαν: α) ο Δημήτριος Γληνός, ο οποίος υπήρξε σημαντικός συγγραφέας και ηγετική μορφή των κινημάτων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της περιόδου του μεσοπολέμου, και β) ο Ανδρέας Γληνός, ο οποίος υπήρξε σημαντικός, πρωτοπόρος στην Ελλάδα, ερευνητής στη μοριακή και κυτταρική βιολογία μετά τον Πόλεμο.
Κτίστηκε το 1928 από τον Σμυρνιό μηχανικό Άρη Χρόνη (αδελφό της γυναίκας του Δημήτρη Γληνού), ο οποίος έμενε στην Κυπριάδου και είχε κτίσει αρκετά σπίτια σε αυτή. Πάνω από την πόρτα της εισόδου υπάρχει ταμπέλα με το όνομα της κόρης του Γληνού Λιλής, που πέθανε σε νεαρή ηλικία.
Το σπίτι σήμερα (2019) στεγάζει το Ίδρυμα Γληνού, το οποίο ίδρυσε ο γιός του Δημήτρη Γληνού, καθηγητής Ανδρέας Γληνός μαζί με τη σύζυγό του Λόνη, με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και διάθεση στο επιστημονικό κοινό του πλούσιου αρχείου και της βιβλιοθήκης του Δημήτρη Γληνού.
Και κατά την περίοδο 1984-88 επισκευάστηκε από τον Ανδρέα Γληνό και τη σύζυγό του Λόνη, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά στην αρχική μορφή του.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 76348/4554α/02-07-1993 ΦΕΚ 892/Δ/09-08-1993
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου