Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

οικία Δημ. Ράλλη, Πανεπιστημίου 35 & Κοραή, Αθήνα

Φωτογραφία (2019) : Γ. Κουνενής

Πριν την αποκατάσταση
Φωτογραφία  : ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ



Διεύθυνση : Πανεπιστημίου 35 & Κοραή, Αθήνα 

Επωνυμία : οικία Δημ. Ράλλη 

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής : 1838 

Αρχιτέκτονας : Σταμάτης Κλεάνθης 

Περιγραφή : 
Το κτίριο, με στοιχεία καλλιτεχνικής έκφρασης (διακριτική χρήση παραστάδων και "τραβηχτών" κονιαμάτων στην όψη, καθώς και την λιτή, αλλά εκφραστική επεξεργασία μαρμάρινων μελών και του σιδηρού κιγκλιδώματος του κτιριακού εξώστη κλπ) εκπροσωπεί τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες της κρίσιμης Οθωνικής περιόδου, και αποτελεί σημαντική μαρτυρία για την ιστορία της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας της Αθήνας. 
Η αρχιτεκτονική της περιόδου της βασιλείας του Όθωνα (1832-1862) χαρακτηρίζεται από την αυστηρή και λιτή γραμμή στην διάπλαση και μορφολόγηση των κτηρίων, με τονισμό τον οριζόντιου άξονα και της απόλυτης συμμετρίας. Η οικία Ράλλη είναι ένα διώροφο κτίσμα που καλύπτεται με τετράρριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Το κτήριο φέρει στην πρόσοψη επί της Πανεπιστημίου κεντρικό μαρμάρινο εξώστη με μαρμάρινα φουρούσια και απλό σιδερένιο κάγκελο, στον οποίο ανοίγονται δύο μπαλκονόθυρες. Δύο παράθυρα είναι τοποθετημένα συμμετρικά. 

Ιστορικά στοιχεία Λαογραφικά στοιχεία : 
Οικοδομήθηκε πιθανόν το 1838 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταμ. Κλεάνθη. Φαίνεται ότι ο ίδιος ο Στ. Κλεάνθης πούλησε το οικόπεδο στο Δημήτριο Σούτσο, μέλος της γνωστής φαναριώτικης οικογένειας, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. 
Αποτελεί αυθεντική μαρτυρία της πρώτης οικοδόμησης της πρωτεύουσας κατά τη μέση Οθωνική περίοδο, και είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της αστικής Αρχιτεκτονικής της Οθωνικής περιόδου και επομένως με ιδιαίτερη σημασία, μιας ιστορικής φάσεως της πόλεως των Αθηνών. Πρόκειται για ιστορικό κτίριο συνδεδεμένο με διάφορες φάσεις της ιστορίας της Ελλάδας. Έζησαν εκεί μέλη της ιστορικής οικογένειας Σούτσου, υπήρξε κατοικία του πεντάκις διατελέσαντα πρωθυπουργού Δημ. Ράλλη. 
Η οικία αποτέλεσε επιπλέον την πρώτη έδρα της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) κατά την ίδρυσή της το 1963. 
Στο διάταγμα κήρυξης αναφέρεται ρητά «η κήρυξη γίνεται με τον όρο το κτίριο να αποκατασταθεί πλήρως, όπως αρχικά ήταν βάσει των ιστορικών στοιχείων, παλαιών φωτογραφιών κλπ. απαλλάσσοντας το από τις οποιεσδήποτε δομικές, αρχιτεκτονικές επεμβάσεις καθώς και τις οχλούσες ή μη συνάδουσες προς τον ιστορικό χαρακτήρα και τη φύση του κτιρίου χρήσεις». 
Η θέση του κτηρίου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, απέναντι από την Τριλογία σε σχέδια των αδελφών Χάνσεν (Βιβλιοθήκη – Ακαδημία – Πανεπιστήμιο). Ο κίνδυνος επικειμένης κατεδάφισής του με σκοπό ανέγερσης νέας οικοδομής στα τέλη της δεκαετίας του 1980 πυροδότησε την κινητοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων με σκοπό τη διάσωση του. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 9176/1736α/09-03-1993 ΦΕΚ 231/Δ/16-03-1993 

Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου