Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

15ο Λύκειο Αθηνών, Κυψέλης & Παξών, Αθήνα

Γενική άποψη
Πηγή :  
http://www.eie.gr

Λεπτομέρεια παραθύρου
Φωτογραφία από ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Σχέδιο όψης
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ


Διεύθυνση : Κυψέλης & Παξών, Αθήνα 

Επωνυμία : 15ο Λύκειο Αθηνών 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικο νεοαναγεννησιακο 

Χρόνος Κατασκευής : 1930 

Αρχιτέκτονας :  Florestano Di Fausto

Περιγραφή : 
Πρόκειται για τριώροφο λιθόκτιστο κτήριο με υπερυψωμένο υπόγειο που κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι εντυπωσιακή η χρήση και η μείξη απλοποιημένων αναγεννησιακών μορφολογικών στοιχείων, με στοιχεία εκλεκτικιστικά, όπως επίσης και φόρμες της μοντέρνας Αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του κτηρίου είναι η έντονα τονισμένη διαμόρφωση της γωνίας του. Η μορφολογία των όψεων συνδυάζει στοιχεία αναγεννησιακού ρυθμού και μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το κεντρικό γωνιακό τμήμα συγκεντρώνει τα περισσότερο περίτεχνα στοιχεία, καθώς σχηματίζεται ψευδοθύρωμα, ενώ οι δύο πλάγιες πτέρυγες έχουν απλούστερη διαμόρφωση. 
Το κτήριο χωρίζεται σε ύψος σε δύο τμήματα με τη χρήση περιμετρικής ταινίας. Στη μεγαλύτερη επιφάνεια των όψεων ο σοβάς φέρει εγχάρακτες λωρίδες κατά το ισόδομο σύστημα. 
Το κτήριο καταλήγει σε γείσο που προεξέχει. Στο δώμα του κτηρίου σχηματίζονται δύο σοφίτες με στρογγυλά παράθυρα. Το γωνιακό τμήμα προεξέχει και πάνω από τον τρίτο όροφο, διαμορφώνοντας ένα χαμηλό τέταρτο όροφο. 
Το οικοδόμημα φέρει εσωτερικά γύψινη διακόσμηση. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από άγνωστο, πιθανόν Ιταλό, αρχιτέκτονα, υπήρξε στέγη της Ιταλικής Σχολής Καλογραίων, «Casa d’ Italia». Αν και έχει χαρακτηριστεί πομπώδες, εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του, που έχει δεχθεί ιταλικές επιρροές. 
Η άδεια κατασκευής στις 15/4/1930 υπογράφεται από τον Ιταλό πολιτικό μηχανικό Carlo Buscaglione, ο οποίος πρέπει και να επέβλεψε το έργο. Ανήκε στην ομάδα των Ιταλών αρχιτεκτόνων και μηχανικών, με προεξάρχοντα τον αρχιτέκτονα Florestano Di Fausto (1890-1965), ο οποίος σχεδίασε περισσότερα από πενήντα κτίρια στη Δωδεκάνησο κατά την Ιταλική Κατοχή (Ρόδο, Κω, Λέρο κ.α.) Αρχιτέκτων και του κτιρίου στην Κυψέλη είναι ο εξαιρετικός εκλεκτικιστής Florestano Di Fausto ( απόφοιτος της Accademia di Belle Arti di
Roma), σύμφωνα με τη βιογραφία του (DIZIONARIO BIOGRAFICO, Di FAUSTO, Florestano- Treccani, LA CULTURA ITALIANA) [πηγή: Nikos Kavadas
Τα χρόνια της κατοχής καταλήφθηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε νοσοκομείο και από τον Μάρτιο του 1945 λειτούργησε ως «Γενικό Νοσοκομείο της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας». Αυτά ως το 1976, όπου έγινε και πάλι σχολείο και στέγασε το ιστορικό 15ο Λύκειο Αρρένων. Το 1981 μεταφέρεται κάτω από τη στέγη του το 60ό Γυμνάσιο και Λύκειο ενώ σήμερα, μετά από τις συγχωνεύσεις του 2011, το κτίριο στεγάζει το 15ο ΓΕΛ Αθηνών. Χάρη στο ιδιαίτερο παρελθόν του ως νοσοκομείο, οι μαθητές του έπλαθαν ιστορίες για φαντάσματα, πτώματα και δολοφονίες, με το Χημείο του να βαφτίζεται «Νεκροτομείο». 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου