Γενική όψη από street View (2014)
|
Λεπτομέρεια όψης (2016)
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com
|
Λεπτομέρεια φουρουσιού (2016)
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com
|
Διεύθυνση : Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : κλινική Νεδέλκου
Αρχιτεκτονική μορφή : Εκλεκτικιστικό
Χρόνος Κατασκευής : 1909
Αρχιτέκτονας : Ξ. Παιονίδης
Περιγραφή :
Κτίριο με ισόγειο διαμορφωμένο για εμπορική χρήση και όροφο κατοικίας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξ. Παιονίδη. Εκλεκτικιστικό, με έντονα στοιχεία μπαρόκ, οθωμανικά και νεοκλασικά. Παρατηρούμε οθωμανικό σαχνίσι, μπαρόκ αέτωμα με ανάγλυφους αγγέλους, φουρούσια, θυρώματα με ανθέμια, ανάγλυφα μπαρόκ προσωπεία και νεοκλασικές ψευδοπαραστάδες. Δυστυχώς το κέλυφος του κτιρίου είναι το μόνο που έχει διασωθεί από τον πλούτο του κτιρίου. Στο υπόγειο υπάρχει ακόμα το πηγάδι από το οποίο αντλούσαν νερό (και μάλιστα έχει ακόμα νερό!) καθώς και ο θεμέλιος λίθος της οικίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της όψεως με την έντονη διακοσμητική διάθεση και τα αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία (μπαρόκ καμπύλο αέτωμα με ανάγλυφη παράσταση, ψευδοπαραστάδες με κατακόρυφες ραβδώσεις, διακοσμητικές ταινίες κ.λ.π.)".
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο δείγμα του αρχιτεκτονικού κινήματος που άνθισε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος κατά το 19ο αιώνα. Το κίνημα αυτό ανήκει στο κλίμα ενός καθυστερημένου ρομαντισμού με μακρινές νεοκλασικές και εκλεκτικιστικές αναμνήσεις και με έντονη την επίδραση του γνωστού οθωμανικού ροκοκό, όμοιου με εκείνο που απαντά κανείς σε πολλές πρωτεύουσες της Μεσογείου στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Χτίστηκε το 1909 σαν κατοικία του Ιατρού Ιωάννη Νεδέλκου. Στο ισόγειο φιλοξενούσε ένα καρβουνιάρικο, ένα φαρμακείο, ένα επιπλάδικο καθώς και το γραφείο και ιατρείο του Ιωάννη Νεδέλκου. Ο γιος του Κων/νος μετέτρεψε το κτίριο σε κλινική προσθέτοντας ένα ακόμη κτίσμα στην αυλή της οικίας κι έτσι έμεινε γνωστό . Στον σεισμό του 1978 υπέστη σοβαρές ζημιές και εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια εφόσον κρίθηκε κατεδαφιστέο. Το 1980 ξεκίνησε η διαδικασία κατεδάφισης από την στέγη και στην συνέχεια στο εσωτερικό καταστρέφοντας τα στοιχεία του σπιτιού (σκάλες, ξύλινα πατώματα, κάγκελα, πλακάκια). Ο Κων/νος Νεδέλκος το κληροδότησε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μετά από πολλές περιπέτειες και απώλειες γλύτωσε από την κατεδάφιση και το 1997 ανακαινίστηκε. Το 2001 παραχωρήθηκε στην Αγιορείτικη Εστία, οργανισμό που συνιδρύσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Άγιο Όρος.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου