Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Μέγαρο Δεληγεώργη, Ακαδημίας & Κανάρη 1, Αθήνα

Φωτογραφία από ΥΠΠΟ  ΔΠΑΝΣΜ

Όψη οδού Κανάρη
Φωτογραφία από ΥΠΠΟ  ΔΠΑΝΣΜ

Άποψη οροφής
Πηγή :  http://www.aeinaes.gr

Διεύθυνση : Ακαδημίας & Κανάρη 1, Αθήνα 

Επωνυμία : Μέγαρο Δεληγεώργη 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1879 

Αρχιτέκτονας : Ερνέστος Τσίλλερ 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, αρκετά πρωτοποριακούς για την εποχή, τοξωτούς θόλους (που θεωρούνται στοιχείο Art Nouveau) στα ανοίγματα του πρώτου ορόφου και στο υπερυψωμένο πρόπυλο της κυρίας εισόδου, προς την οδό Κανάρη, σε αντίθεση με τα απλούστερα νεοκλασικά υπέρθυρα με παραστάδες, που πλαισιώνουν τα ανοίγματα του δευτέρου ορόφου. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ (1837-1923). Η τεχνοτροπία του Τσίλλερ είναι εμφανής στο κτήριο, καθώς υπάρχει επιδίωξη της κομψότητας και της χάρης, οι οποίες επιτυγχάνονται με τις ελαφρύνσεις των όγκων. 
Χαρακτηριστικό του κτιρίου αποτελεί το πρόπυλο της εισόδου επί της οδού Κανάρη, που στηρίζεται σε κίονες δωρικού τύπου, που φέρουν ιωνικό κυμάτιο στη θέση του εχίνου. Το ανώτερο μέρος του πρόπυλου οδηγεί στον όροφο και σχηματίζει εξώστη που πλαισιώνεται από περίτεχνο σιδερένιο κιγκλίδωμα. 
Η όψη επί της οδού Ακαδημίας ελαφρύνεται με μεγάλα τοξοειδή ανοίγματα, τα οποία διατάσσονται συμμετρικά, τριπλά στο μέσο και απλά στα άκρα. Στον όροφο υπάρχουν ορθογώνια ανοίγματα με την ίδια συμμετρική διάταξη, αντίστοιχα προς τα τοξωτά, ενώ οι εξώστες στηρίζονται σε μαρμάρινα φουρούσια με ελικοειδείς σπείρες. Η πλευρά της οδού
Πινδάρου εξισορροπεί τους όγκους με τη διαδοχή μεγάλων τοξοειδών και ορθογώνιων ανοιγμάτων. 
Η εσωτερική διάταξη της οικίας Δεληγεώργη, ακολουθώντας τις αρχές του νεοκλασικισμού, είναι απόλυτα συμμετρική και προσεγγίζει την κομψότητα και την ελαφριά σύνθεση με τις διαστάσεις των χώρων και την εσωτερική της διακόσμηση. 
Εμβαδόν Οικοπέδου:  865 m2
Συνολικό Εμβαδόν κτιρίου:  1160 m2

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Η οικία Δεληγεώργη οικοδομήθηκε το 1879. 
Μολονότι συχνά αναφέρεται ως κατοικία του πρωθυπουργού Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας έξι φορές (από το 1865 έως το 1877), το κτήριο οικοδομήθηκε από το αδελφό του Λεωνίδα το 1879, έτος θανάτου του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη. Ο Λεωνίδας Δεληγεώργης είχε σπουδάσει νομικά και ήταν γνωστός για τη δράση του εναντίον του Όθωνα. Ως βουλευτής ανέλαβε το «Εθνικόν Κομιτάτον», το κόμμα που είχε ιδρύσει ο αδελφός του, και διετέλεσε υπουργός εξωτερικών. 
Η οικία Δεληγεώργη αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρον δείγμα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, περιόδου κατά την οποία τα ιδιωτικά μέγαρα αποτελούσαν τον κύριο τομέα της αρχιτεκτονικής έκφρασης. 
Το κτίριο στέγασε για πολλά χρόνια την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Όμως λίγο μετά την πυρκαγιά του 1997, η Ταινιοθήκη αναγκάστηκε να αποχωρήσει. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. 09-11-1982 ΦΕΚ 49/Δ/02-03-1983

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου