Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Μουσείο Ζακύνθου, πλ. Σολωμού, Ζάκυνθος

Φωτογραφία από http://www.religiousgreece.gr



Διεύθυνση : πλ. Σολωμού, Ζάκυνθος 


Επωνυμία : Μουσείο Ζακύνθου 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1959 

Αρχιτέκτονας : Σπυρίδων Λέγγερης 

Περιγραφή : 
Διώροφο νεοκλασικό κτίριο. Εξωτερικά και κατά μήκος της νότιας του πρόσοψης έχει στοά. Τα παράθυρα του ορόφου φέρουν τοξωτές απολήξεις. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 

Ανεγέρθηκε το 1959 και η κατασκευή του βασίσθηκε στην αρχιτεκτονική μελέτη του αρχιτέκτονα Σπυρίδωνα Λέγγερη. Το κτίριο κατασκευάστηκε από το Τεχνικό Γραφείο Κων/νου Μιχαλέα.
Το συνολικής έκτασης 1.563 τ.μ. οικοδόμημα έχει διαμορφωθεί τόσο στο ισόγειο, όσο και στους ορόφους του για να φιλοξενήσει ό,τι πολύτιμο έχει διασωθεί από τον καταστροφικό σεισμό και την πυρκαγιά που έπληξαν το νησί το 1953. Στο πρώτο ευρετήριο του Μουσείου είχαν καταγραφεί περίπου οκτακόσια έργα. Το Μουσείο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης της εξέλιξης της μεταβυζαντινής και της νεότερης ελληνικής τέχνης και προσφέρει πλήρη εικόνα των επιρροών της δυτικής τέχνης στα Επτάνησα. 
Η στοά που διασχίζει ο επισκέπτης για να προσεγγίσει την είσοδο του Μουσείου, κοσμείται με κιονόκρανα, απομεινάρια του Δημοτικού Θεάτρου «Φώσκολος», ενός από τα ωραιότερα θέατρα της ανατολικής Μεσογείου, σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Στον εξωτερικό περίβολο στέκει το άγαλμα του Διονύσιου Σολωμού, αντίγραφο πρωτότυπου έργου του Αθηναίου γλύπτη Γεωργίου Βρούτου. Κατά την είσοδό του στον κύριο χώρο του Μουσείου, ο επισκέπτης αντικρίζει την «Λιτανεία του λειψάνου του αγίου Χαραλάμπη», έργο του Ιωάννη Κοράη, που ανταποκρίνεται πλήρως στις τρεις βασικές αρχές του αναγεννησιακού θεάτρου: της ενότητας του χώρου, του χρόνου και της δράσης. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 16113α/02-08-2002 ΦΕΚ 793/Δ/13-09-2002 

Πηγές 



1 σχόλιο:

  1. Το κτήριον κατεσκευάσθη υπό του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟΥ ΜΙΧΑΛΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή