Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Θέατρο Φοίνιξ, Ακαδημίας 1, Κέρκυρα

Γενική άποψη από street View (2011)

Πλάγια όψη από street View (2011)

Διεύθυνση : Ακαδημίας 1, Κέρκυρα 

Επωνυμία : Θέατρο Φοίνιξ 

Χρόνος Κατασκευής : 1895 

Περιγραφή : 
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα Κερκυραϊκής Αρχιτεκτονικής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολεοδομικό ιστό και την εξέλιξη της πόλης Κέρκυρας. 
Μοναδικό δείγμα θεάτρου, συνδυασμένης χειμερινής και θερινής σκηνής, με αναγεννησιακή διαμόρφωση των όψεων, σημαντικό για την εξέλιξη του Νεοελληνικού Θεάτρου όπως μορφοποιήθηκε στα Επτάνησα τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Κατασκευάστηκε το 1895 και αποτέλεσε τη δεύτερη στέγη του Δραματικού Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1875 και για τρεις δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε τόσο με τη σχολή του όσο και με τις παραστάσεις του. 
Το κτίριο οικοδομήθηκε σε χώρο του δήμου Κερκυραίων, ο οποίος το πρόσφερε το 1893 με ετήσιο ενοίκιο 150 δρχ. Είχε εμβαδό 1.795 τ.μ. και για την ανέγερση του «Φοίνικα» χρησιμοποιήθηκε όλο το αποθεματικό κεφάλαιο του Δραματικού Συλλόγου: 20.000 δρχ. Αλλά δεν ήταν αρκετά. Απαιτήθηκε και δάνειο 50.000 δρχ. Το έργο υποστηρίχθηκε από τη Δημοτική Αρχή της εποχής, διότι θα εξασφάλιζε στην Κέρκυρα υπαίθρια σκηνή ανάλογη με εκείνες του Ν. Φαλήρου και της Αθήνας, ωστόσο, το χρέος και οι πιέσεις ανάγκασαν το Σύλλογο να υποχωρήσει ως προς την ποιότητα των θεαμάτων. 
Ήταν ένας πρωτότυπος συνδυασμός χειμερινού και υπαίθριου θεάτρου, ενώ τμήμα του χρησιμοποιήθηκε και ως κινηματογράφος. 

Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου