Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Αρχοντικό Καραμπέτση, Αγ. Βλασίου 4, Ξάνθη

Γενική άποψη από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Λεπτομέρεια σαχνισί
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Λεπτομέρεια εισόδου
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : Αγ. Βλασίου 4, Ξάνθη 

Επωνυμία : Αρχοντικό Καραμπέτση 

Αρχιτεκτονική μορφή : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1896 

Περιγραφή : 
Ύφος νεοκλασικό, με ένα κεντρικό σαχνισί- έρκερ. Το κτήριο αναπτύσσεται σε υπερυψωμένο υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Το αρχιτεκτονικό ύφος ακολουθεί τη συμμετρική διάταξη και την αρμονία του νεοκλασικισμού, ενσωματώνοντας στοιχεία του εκλεκτικισμού. Εντυπωσιάζει ο μεταλλικός ρόδακας στον τετράγωνο φεγγίτη πάνω από την είσοδο της οικίας, καθώς και ο κτιστός κλειστός εξώστης (σαχνισί) στον όροφο, που τονίζουν τον κάθετο άξονα του κτίσματος. 
Το κτήριο απολήγει σε διακοσμητική ταινία σχηματοποιημένων σταγόνων, προεξέχον γείσο και καλύπτεται με κεραμοσκεπή. 
Ενδιαφέρουσες είναι οι σιδεριές και ο κεραμικός διάκοσμος. Ο φεγγίτης αποτελείται από χρωματιστά τζάμια, ώστε να δημιουργείται χρωματική ιδιομορφία στην είσοδο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Oικία κτισμένη (σύμφωνα με την επιγραφή στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου) το 1896 από το γιατρό Κωνσταντίνο Καραμπέτση. Τα σχέδια έγιναν μάλλον από Ευρωπαίο αρχιτέκτονα, 
Το κτήριο κοσμηματογράφησαν (οροφογραφία εισόδου και επιτοίχια ζωγραφική διακόσμηση) οι καλλιτέχνες αδελφοί Μαλτζή από το Αϊβαλί.΄ 
Αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής τόσο ως προς τα επί μέρους στοιχεία όσο και σαν σύνολο, αλλά και ιστορικό δείγμα της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της πόλης της Ξάνθης στο μεταίχμιο του 20ου αιώνα. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου