Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 14, Αθήνα

Γενική όψη από street View (Αύγουστος 2014)

Διεύθυνση : Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 14, Αθήνα 

Επωνυμία : Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1900-1910 

Περιγραφή : 
Τριώροφο γωνιακό κτίριο νεοκλασικής ρυθμολογίας. Παρουσιάζει αξονική συμμετρία. Η όψη της οδού Αγίων Ασωμάτων τονίζεται με ελαφρά προεξοχή του κεντρικού τμήματος που περιλαμβάνει δύο εξώστες ανά όροφο. Οι εξώστες έχουν μαρμάρινο δάπεδο, φουρούσια και περίτεχνο κιγκλίδωμα. ΟΙ τρεις κύριες είσοδοι στο ισόγειο πλαισιώνονται με πεσσούς με απλό επίκρανο. Οι στάθμες δαπέδων του πρώτου και του δεύτερου ορόφου τονίζονται με μικρή γραμμική προεξοχή. Η όψη της Διπύλου τονίζεται με ελαφρά προεξοχή του κεντρικού τμήματος που περιλαμβάνει δύο ανοίγματα και ενιαίο εξώστη που έχει μαρμάρινο δάπεδο, σκαλιστά φουρούσια και περίτεχνο κιγκλίδωμα. Η επίστεψη γίνεται με στηθαίο και νεοκλασικό γείσο και ακροκέραμα. 

Ιστορικά στοιχεία Λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτιριακό συγκρότημα επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη το 1988 από δωρεά του Λάμπρου Ευταξία ο οποίος διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου. 
Αποτελείται από δύο οικίες, μια τριώροφη και μια διώροφη, οι οποίες το 1989 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες ως προς τις όψεις τους. Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Π. Καλλιγά και τον πολιτικό μηχανικό Γ. Σπάρη, η Διεύθυνση Ειδικών Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ανέλαβε το 1996 τα σωστικά έργα για τη στήριξη των δύο κτιρίων και τη στερέωση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων τους, στα πλαίσια του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Κεραμεικού. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής του κτηρίου σε μουσειακή μονάδα βρέθηκε, στη στάθμη των θεμελίων του συγκροτήματος, ένα τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών, καθώς και αρχαίος τάφος. Μετά από συνεννόηση του Μουσείου Μπενάκη με την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποφασίστηκε να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στη στάθμη του υπογείου, ώστε να είναι επισκέψιμα. Στην ταράτσα του κτηρίου όπου βρίσκεται το καφέ, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θαυμαστή θέα του αρχαιολογικού τοπίου της Αθήνας με αποκορύφωμα τον Παρθενώνα. Επιπλέον στον χώρο βρίσκεται το έργο της Αγγλίδας εικαστικού Navine G. Khan-Dossos με τίτλο Imagine a Palm Tree. Πρόκειται για μια τοιχογραφία που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 με πηγή έμπνευσης τα φοινικόδεντρα που κάποτε κοσμούσαν τους δρόμους της Αθήνας σε συνδυασμό με παραδοσιακά και σύγχρονα σύμβολα. 
Σήμερα (2014) στεγάζει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΦΕΚ 63/Δ/06-02-1989 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου