Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Οικία Θεοχάρη, Δημοκρατίας 15, Κιάτο


Γενική άποψη από street View

Γενική άποψη από street View


Διεύθυνση : Δημοκρατίας 15 & Σικυώνος, Κιάτο Κορινθίας

Επωνυμία :  Δημοτική Πινακοθήκη (Οικία Θεοχάρη)

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής :  1853

Αρχιτέκτονας : Ερνέστος Τσίλλερ

Περιγραφή :
Πρόκειται για πολύ αξιόλογο νεοκλασικό κτήριο που διατηρεί ανέπαφα τα μορφολογικά του στοιχεία χωρίς νεότερες επεμβάσεις ή προσθήκες.
Εκτός από τα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπάρχουν στις όψεις του κτηρίου, διατηρούνται στο εσωτερικό πολύ αξιόλογες οροφογραφίες νεοκλασικής τεχνοτροπίας, εξαιρετικής ελαφρότητας σχεδίου και χρωματικών συνδυασμών.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η οικία Θεοχάρη στο Κιάτο αποτελεί ένα μονώροφο διατηρητέο κτίσμα που βρίσκεται πολύ κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής. Κτίστηκε από τον περίφημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1853. Το κτήριο διαθέτει υπόγειο νεοκλασικής μορφολογίας η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύρυθμη και συμμετρική επανάληψη των νεοκλασικών μορφολογικών και διακοσμητικών στοιχείων.
Η κτιριολογική διάρθρωση ακολουθεί τη νεοκλασική τυπολογία. Σύμφωνα με αυτή το κτήριο διαθέτει κεντρικό χολ - διάδρομο, που πλαισιώνεται από τους χώρους ημέρας και νύχτας. Τα ταβάνια της οικίας Θεοχάρη κοσμούνται με αξιόλογες οροφογραφίες νεοκλασικής τέχνης.
Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο γιατρός Ευστάθιος Τουρνάκης. Το 1919 πουλήθηκε στον Γρηγόριο Θεοχάρη ενώ το 1997 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου ο οποίος το απεκατέστησε και στέγασε εκεί την Δημοτική πινακοθήκη.
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το
ΦΕΚ 7/Δ/17-01-1997

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση


Πηγές

http://listedmonuments.culture.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου